Dick – GZ-psycholoog NPI

‘Na de middelbare school dacht ik: wat vind ik nou eigenlijk leuk om te doen? Mensen kijken vanaf een terrasje. Nou, dat werd dus psychologie. Bij NPI behandelen we mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Als GZ-psycholoog doe je veel meer dan behandelen alleen. Ik geef (schema)therapie in groepen en individueel, maar ook EMDR-behandelingen. Intakes en supervisie horen er ook bij. En eens per week is er een multidisciplinair overleg. Ik ben blij met die werkbalans, want vier dagen per week behandelen is best pittig. Je kunt dat niet op de automatische piloot doen, zeker met persoonlijke problematiek. Tegelijkertijd geeft het ook energie. Die therapie doe je heel erg samen met je collega en de groep.

We zitten midden in de stad. De mensen die we behandelen, zijn heel divers. Complexe persoonlijkheidsproblematiek vind ik bijzonder en uitdagend. Als puber vond ik het ook interessant om anders te zijn, om me af te zetten. Normaal is wat mij betreft wat de meerderheid doet. Juist als GZ-psycholoog moet je open durven te staan voor alles, ook als dat iets afwijkt van het normale. Ook is het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen vooroordelen. En moet je bereid zijn die te onderzoeken. Bij Arkin word je daartoe ook daadwerkelijk uitgedaagd, zeker als het gaat om diversiteit en inclusiviteit.

Zelf zou ik het beeld over persoonlijkheidsstoornisproblematiek graag willen veranderen. Mensen denken: het zijn echt heel gestoorde mensen, die continu in de problemen komen. Types waar iedereen afstand van wil nemen. Dat klopt niet. Veel van mijn cliënten hebben een vrij stabiel leven, ze hebben gewoon een baan of volgen een opleiding. Wat ik doe, is hen helpen om op een gezondere manier om te gaan met hun problemen. En dat lange tijd vol te houden, zodat het de snelle route in hun brein wordt. Als we dat samen bereiken, ja, dan geeft dat echt een kick.’