Blog #1: Bijna thuis

Hij is een grote Surinaamse man, vriendelijk, goedlachs met een zichtbaar slecht gebit. Met grote passen beent hij over de afdeling, zijn incontinentieluier soms zichtbaar in zijn joggingbroek. Graag zoekt hij nabijheid en aandacht door dicht naast iemand te zitten. Zijn praten is mompelen en voor een groot deel verstomd.

In een vorig leven woonde hij bij zijn moeder in de Pijp. Als zorgenkind uit een gezin van 10 kinderen bleef hij bij haar wonen. Zijn dagen gevuld met vaste rondjes langs bekende punten in de stad. Zijn  moeder het middelpunt van het universum. Na diverse gestolen fietsen loopt zijn dagelijkse routine vast. Verwardheid en angst volgen en opname in een psychiatrisch ziekenhuis onvermijdelijk. Hij wordt niet meer de oude. Medicijnen hebben op hem een averechtse werking en zijn brein lijkt zich terug te trekken.

De heimwee moet groot zijn geweest. Naar zijn moeder, de fiets, de bami en de blikjes Fernandez. Bij alles wat er met hem gedaan wordt vraagt hij “ga ik naar huis?” De bijna enige verstaanbare zin die hij uit spreekt.

Als zijn moeder op bezoek komt is de glimlach op zijn gezicht te groot voor zijn hoofd. Het afscheid is voor hen bijna niet te dragen. Je hoort de harten breken.

Naar huis kan hij niet meer. Een goede zorgplek wordt gezocht maar niet gevonden. Niemand wil hem hebben. Hij heeft “teveel zorg” nodig.

Op zijn kamer op de afdeling spreidt hij elke dag zijn dekbed secuur uit op de grond. Tot het kaarsrecht ligt. Dat hij het koud heeft op bed deert hem niet.

Een zorgzame verpleegkundige merkt op dat hij thuis vast een vloerkleed voor zijn bed had liggen. Een kleurig kleed van Ikea wordt snel gehaald en voor zijn bed gelegd. Het kleed wordt goedgekeurd en niet als alle andere spullen gelijk weg gehaald. De eerste dagen gaat het dekbed er nog overheen. Daarna mag het kleed in al zijn fleurigheid blijven liggen.

Net als thuis.