Ontmoet senior verpleegkundige Charlotte

Foto charlotte

Naam: Charlotte de Vries
Functie: Senior verpleegkundige
Specialisme: Inforsa

Wie ben je en wat doe je bij Inforsa?

“Ik ben Charlotte en ik ben senior verpleegkundige op de intensieve zorgafdeling van Inforsa. Mijn werk varieert heel erg per dag. Dat ligt bijvoorbeeld aan of je een dag- of een avonddienst draait. De kern is vooral: het intensief begeleiden van cliënten en het coachen van collega’s op de werkvloer. Ik heb ook een coördinerende rol; ik kijk of iedereen zijn taken doet en of alle werkzaamheden zijn gedaan. Daarnaast doe ik persoonlijke begeleiderschappen (PB’s) van drie cliënten en ben ik vaak op de voorgrond als er spanningen zijn. Bovendien werk ik nog een aantal dagen bij het centrum voor ECT (elektroconvulsietherapie) van Inforsa.”

Hoe ben je bij Inforsa terechtgekomen?

“Ik werkte toen nog in het ziekenhuis, daar deed ik mijn opleiding tot hbo-verpleegkundige. Ik heb toen een tienweekse stage gelopen bij Inforsa. Ik weet nog dat een collega toen tegen me zei: “Let maar op, jij komt hier solliciteren!” Toen zei ik “Nee joh, ik ben trouw aan mijn werkgever, ik heb het naar mijn zin daar.” Maar na vier weken vroeg ik toch: “Mag ik komen solliciteren?” Dit was omdat ik altijd al de voorkeur had voor de psychiatrie maar nooit de kans had om hierin te werken. Daarbij sprak de setting sprak me erg aan: hoog beveiligd, een complexe doelgroep. Het voelt als een grote puzzel waarmee je bezig bent. Je hebt richtlijnen in je werk, maar een standaard behandeling bestaat niet. Je moet dit hier met je gehele behandelteam naar opgaan zoeken.”

Doe je als senior verpleegkundige ook therapie-gerelateerde werkzaamheden?

“Zeker, wij leren de cliënten vooral hoe je om moet gaan met alledaagse dingen zoals timemanagement en ADL-taken (algemeen dagelijkse levensverrichtingen), zoals het schoonhouden van je kamer of het doen van boodschappen. Binnen Inforsa is gewoon een soort mini-versie van de buitenwereld, dus daarin helpen we de cliënten heel veel om hun weg te vinden. Ook leren we de cliënten hoe zij om moeten gaan met spanningen en ingewikkelde emoties.”

Wat motiveert jou in je werk?

“Ik ben heel gemotiveerd om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Daar sta ik heel erg voor. Ik wil de zorgkwaliteit zo hoog mogelijk hebben en vooral dat we blijven zien dat het een persoon is die voor je staat. Iedereen kan opgenomen worden bij Inforsa. Dit betekent dat je, wanneer je in een crisissituatie met een cliënt belandt – wat zeker mogelijk is binnen de forensische ggz – je dit op een zo humaan mogelijke manier moet aanpakken. Je wilt zo min mogelijk dwang uitoefenen. Soms is dat lastig. Het is daarom heel belangrijk om het gesprek met je collega’s aan te kunnen gaan wanneer zo’n situatie zich voordoet. Sommige collega’s zijn al honderd keer in dezelfde situatie terechtgekomen. Dan nog is het belangrijk om het hoofd koel te houden en de cliënt als mens te benaderen. Daarnaast vind ik de doelgroep enorm interessant. Het is natuurlijk een hele complexe doelgroep, en juist daarom is het zo mooi als je met deze mensen dingen voor elkaar kunt krijgen.”

Wat is de grootste misvatting over Inforsa?

“Als ik uitleg over mijn werkplek denken mensen vaak dat ik ontzettend veel met agressie te maken heb. Tot op zekere hoogte heb je dagelijks te maken met agressie, maar het is niet zó heftig als dat je verwacht. Ja, je moet stevig in je schoenen staan, maar ik word echt niet elke dag bedreigd of uitgescholden. In de drie jaar dat ik hier werk ben ik één keer aangeraakt en toen werd ik geduwd. Het is niet zó spannend als dat de buitenwereld denkt dat het is.”

Hoe ben jij als individu veranderd gedurende je werk bij Inforsa?

“Ik ben veel veranderd! Ik ben best een pittige tante. Ik heb mijn mening altijd klaar, ik ben best wel direct, echt goed gebekt. Niet altijd even handig… Inforsa heeft me wel heel erg geholpen om die persoonlijke ontwikkeling te maken; dat ik wat rustiger werd en dat mijn emoties niet zo op de voorgrond kwamen. Dat is ook nodig voor de seniorrol die ik heb binnen Inforsa; dat je dat gepast kunt doen. De coaching die ik heb gekregen heeft daarbij heel erg geholpen. Ook word ik nog altijd gecoacht binnen Arkin (moederorganisatie van Inforsa) om nog wat meer te ‘finetunen’. Dat heeft me wel echt veranderd. Ik ben een stuk milder geworden. Ook zoek ik thuis veel meer de rust op dan voorheen. Dit komt omdat ik al genoeg commotie ervaar op de werkvloer. Thuis wil ik dus gewoon rust.”

Wat is de grootste levensles die je hebt geleerd dankzij je werk bij Inforsa?

“Dat je iemand onvoorwaardelijk moet accepteren zoals diegene is en dat het gedrag dat iemand laat zien vaak voortkomt uit diens vroegere leven. Iemand laat bepaald gedrag zien met een reden. Veroordeel het gedrag niet, maar ga op zoek naar wat eronder zit.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben trots op wat ik heb bereikt als zorgprofessional, het feit dat ik senior verpleegkundige ben in een derdelijns hoogbeveiligde kliniek met een complexe doelgroep. Ook ben ik trots op hoe ik mezelf heb ontwikkeld in de laatste jaren. Maar ook ben ik heel trots op mijn team en mijn cliënten.”

Ben je door het verhaal van Charlotte geïnteresseerd geraakt in een baan bij Inforsa? Bekijk hier de vacature