Anja – Verpleegkundig specialist Arkin BasisGGz

‘Als verpleegkundig specialist binnen de BasisGGz run je samen met het verpleegkundig team de chronische zorg. Ik ben daarvan eindverantwoordelijk, daarnaast begeleid en coach ik het team.

Je kijkt waar de klachten bij de cliënt liggen en wat er nog wel mogelijk is. ‘Waar liggen de sterke kanten van de cliënten, wat gaat er wel goed en wat hebben zij nodig van ons? Ook moet je direct in kunnen grijpen als er iets misgaat om een verdere terugval te voorkomen. De verpleegkundigen trekken dan bij mij aan de bel en dan kijken we samen met de cliënt wat er gedaan moet worden. Wat is de situatie? Wat heeft de cliënt en zijn of haar netwerk nodig? Soms moet de zorg opgeschaald worden omdat de cliënt meer zorg nodig heeft dan wij kunnen bieden. Een andere belangrijke rol is dat ik als verpleegkundig specialist de medicatie in de gaten houd en bijwerkingen bespreek. Soms lukt het om medicatie te verminderen.

De opleiding tot verpleegkundig specialist duurt twee jaar, voor sommige drie jaar. Dat is best pittig, maar het geeft een verdere verdieping in je werk als verpleegkundige en je zet een stap verder in het nemen van verantwoordelijkheden als verpleegkundige. In mijn werk sta ik er niet alleen voor, het is fijn dat ik laagdrempelig kan overleggen met psychiaters.

Voor deze functie moet je wel lef hebben en op onderzoek uit willen gaan. Daarnaast moet je overtuigend zijn.

Vroeger wilde ik verpleegkundige worden in een ziekenhuis, compleet met wit uniform en al. Toen ik eenmaal in de psychiatrie stage ben gaan lopen, vond ik het een heel interessant en boeiend vak, waarbij je meer tijd besteedt in het contact met cliënten. Dat spreekt mij meer aan. Het mooiste is toch wel dat je echt iets voor iemand anders kunt betekenen. En als je het dan bereikt hebt dat mensen die jarenlang een behandeling hebben geweigerd dan toch naar binnen komen, dan geeft dat natuurlijk wel een enorme kick. Mensen motiveren om steeds weer stapje verder te kunnen zetten, dat maakt dit werk zo mooi.

Arkin is een grote organisatie met veel expertise en kennis. Je krijgt de ruimte om dingen te ontwikkelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dat maakt het werk bij ons zo afwisselend en uitdagend. Er zijn genoeg verschillende werkplekken, dit alles maakt het al de moeite waard een dagje mee te lopen bij ons.’