Ja, ik wil meelopen

Beeza – Verpleegkundige Mentrum

‘Ik wilde vroeger astronaut worden. Tot ik erachter kwam dat je daarvoor dokter moest worden, en dat lukt niet met havo. De interesse voor de zorg was gewekt, en het werd verpleegkunde. Maar het ziekenhuis, dat is fabriekswerk. Bam, bam, én door naar de volgende. Dat bleek het toch niet helemaal voor mij. Ik hou juist van een praatje maken, de tijd nemen voor contact. In m’n pauze ging ik vaak nog langs bij patiënten. Als ik op een zaal was, werd er altijd gelachen en dat viel op. Een collega zei dat ik het goed zou doen in de psychiatrie.

Ik ben senior verpleegkundige. Mijn werk varieert van medicatie klaarzetten en uitdelen tot gesprekken met cliënten en ingrijpen indien nodig. Ook begeleid ik leerling-verpleegkundigen. Onze cliënten zijn psychosegevoelig. Sommige hebben eenmalige drugspsychoses, andere zitten al vanaf hun 18de in de zorg. ‘Hoe is het in het gekkenhuis?’, vroegen mijn vrienden in het begin. Dan gaf ik voorbeelden van jongens hier die net zo waren als wij. Als ik de erfelijke aanleg voor psychose had, had ik hier zelf ook kunnen eindigen. Cliënten behandel ik dan ook vanuit gelijkwaardigheid. Ook buiten deze muren is niemand normaal.

Tijdens mijn ziekenhuisstages en zelfs op mijn opleiding, was ik altijd de enige met een etnische achtergrond. Bij mijn sollicitatie vertelde ik dat ik was afgestudeerd op transculturele communicatie. ‘Dat is hier niet nodig,’ werd mij gezegd. ‘Het gros heeft bij ons een andere cultuur.’ Die diversiteit vind ik de grote kracht van Mentrum. Dát, en het sterke teamgevoel. Eigenlijk ben ik een man van crisis en actie. Ik heb zeven maanden meegedraaid op de COVID-19-afdeling en heb net de Kilimanjaro beklommen. Toch stap ik niet over naar spoedeisende psychiatrie. Dit team is mij te dierbaar.’