Eline – VIOS Arkin Jeugd & Gezin

‘Ik ben verpleegkundige, maar ben ook in opleiding tot verpleegkundig specialist (VIOS). Ik ben afgelopen jaar gestart met het traject om mezelf hiervoor op te leiden. Dit houdt in dat ik in drie jaar tijd mezelf bekwaam maak als verpleegkundig specialist, door middel van één dag per week school en heel veel praktijkervaring.

Ik vind het een onwijs leuke uitdaging om me meer te verdiepen en meer de richting van regiebehandelaar op te gaan. Alle facetten die bij de opleiding komen kijken spreken mij erg aan. Dat stukje innovatie, het regiebehandelaarschap, het klinische redeneren en uiteindelijk mij bekwamen om ook volledig regiebehandelaar te zijn.

Ik werk nu in een FACT-team. Kenmerkend aan het werk dat ik doe is dat het heel dynamisch is. Ik zit in een outreachend team voor kinderen en jongeren en we zijn zo flexibel inzetbaar als mogelijk en nodig is. Dit betekent dat we cliënten zien op de poli, bij hun thuis, in de wijk of zelfs in een café. Ja, dat outreachende spreekt mij heel erg aan.

Wij krijgen cliënten in zorg met een duidelijke hulpvraag, bijvoorbeeld voor de psychiatrie of omdat ze een verslaving hebben. Bij jongeren is dat ook veel diagnostiek. Wat is het achterliggende probleem achter de problematiek. Je bouwt om de cliënt heen en kijkt wat er precies aan de hand is en wat deze nodig heeft. Dit doe je in een team van verpleegkundigen, GZ-psychologen, psychiaters en ervaringswerkers. Mijn rol hierin is om ook op het medisch vlak mee te denken, mee te kijken en klinisch te beredeneren om te bepalen wat er nodig is. Dit doe ik nu al, maar als regiebehandelaar zal ik dit alleen nog maar meer gaan doen.

Het mooiste aan mijn werk zit hem denk ik dat ik hulp kan bieden aan een groep die het niet makkelijk heeft en zoekende is naar wat ze nodig hebben. Daarbij kijk je zowel vanuit je eigen vakgebied als naar wat de cliënt nog meer nodig heeft. Je stelt jezelf steeds vragen. Welke hulp heeft de cliënt nodig? Krijgt de cliënt deze hulp van een psycholoog of moeten we iets op maatschappelijk niveau regelen? Hoe vaak moet dit gebeuren en in welke vorm? Dit vind ik allemaal heel interessant.

Ik denk dat je voor dit werk toch wel van een uitdaging moet houden en dat je echt een zorghart moet hebben. Je moet het echt leuk vinden mensen te leren kennen, proberen te begrijpen en ermee te puzzelen. Belangrijk is dat je de cliënt stimuleert om zelf of samen met jou te kijken hoe het anders kan. Elke dag is anders, daar moet je wel van houden.

De ggz spreekt mij heel erg aan, vooral omdat ik het interessant vind hoe iemand zich verhoudt tot anderen. Wat is iemands achtergrond? Wat heeft diegene meegemaakt en wat neemt deze cliënt mee? Mijn interesse ligt dan vooral op psychisch gebied, dus psychosociaal, maar ook echt de psychiatrie en de ziektebeelden. Kijken naar wat er echt aan de hand is, wat er nodig is en hoe iemand weer verder kan. We zijn er echt voor mensen met tijd en aandacht. Dat is iets waar ik echt trots op kan zijn.

Een reden om dit werk te doen is, omdat mijn hart er sneller van gaat kloppen. Ik doe mijn werk echt met passie. Als je houdt van uitdaging en avontuur en je je als verpleegkundige verder wil bekwamen, dan is verpleegkundig specialist echt iets voor jou. Ik zou het aanbevelen als je toe bent aan nieuwe uitdagingen en je je grenzen wilt verleggen.

Werken bij Arkin is leuk, omdat je bij een grote mooie aanbieder in heel de stad aan het werk bent, die innovatieve zorg levert, kansen aanbiedt en zorgt voor een prettige werksfeer. Je mag hier gewoon leren en door blijven groeien.’