Vrijwilligers
Je kunt verschillende soorten vrijwilligerswerk doen bij Jellinek, Mentrum, Inforsa, Roads en Arkin in Amsterdam en de regio Amstelland & Haarlemmermeer.
Jong of oud, geschoold, ongeschoold of studerend, drukke agenda of wat meer tijd? Wil je in een kliniek, in de wijk of in het preventieve veld aan de slag? Wil je contact met GGZ-cliënten, of informatie aan risicogroepen geven of wil je organisatorische hand- en spandiensten verrichten?
Graag zoeken wij met jou naar activiteiten die op maat passen. Dit kan al vanaf een inzet van een paar uurtjes per week of 2 weken, waarbij je zelf aangeeft wanneer het je uitkomt. Mocht er binnen onze organisatie geen passende plek zijn dan adviseren wij je via welke weg je verder op zoek kunt om jouw wens te vervullen.
Bij vragen of voor het aanmelden als vrijwilliger: stuur een mail naar vrijwilligerswerk@arkin.nl of neem contact op via telefoonnummer 06 15055687 of 06 23776211.
Welke vrijwilligersactiviteiten kun je bij Arkin doen?
Jellinek Preventie - Amsterdam/Utrecht/Amersfoort/Hilversum
Jellinek Preventie wil problemen voorkomen die ontstaan door alcohol, drugs, gamen en gokken. Bij het ‘voorkomen of zo vroeg mogelijk opsporen van GGZ problematiek’ kunnen vrijwilligers een mooie rol vervullen. Bijvoorbeeld door in wijken, bij bijeenkomsten en op feesten voorlichting te geven.
Vrijwilligers die informatie geven over de problematiek waar zij zelf mee te maken hebben gehad of informatie geven aan de groep waar zijzelf toe behoren, vinden makkelijk aansluiting. Dit omdat zij zich makkelijk kunnen inleven en dezelfde taal spreken. Hier vind je informatie over projecten waar je als vrijwilliger aan kunt bijdragen.
JellinekMinnesota - Kliniek Amsterdam
JellinekMinnesota biedt hulp bij verslaving. De behandelmethode is het in Amerika ontwikkelde Minnesotamodel dat gebaseerd is op de 12 stappen van de zelfhulpgroep Anonieme Alcoholisten. Als je hier vrijwilliger wilt worden heb je zelf het 12 stappenmodel al doorlopen en ben je al minimaal 6 maanden met succes jouw herstel aan het consolideren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld aan AA-meetings deelneemt of sponsor bent.
Activiteiten die je met cliënten kunt gaan doen zijn zoal wandelen, boodschappen doen, geven van lezing over herstel, voorzitten van interne meetings. Bij deze contacten met cliënten deel je ‘kracht voor en hoop op herstel’.
Roads - regio Amstelland & Haarlemmermeer
Bij Roads bied je als vrijwilliger bij het Maatjesproject of het Tafelgastenproject laagdrempelig contact aan iemand die psychische kwetsbaarheid ervaart. Het hebben van gezelschap en het sámen iets ondernemen helpt zo iemand om actief te worden of om hobby’s op te pakken, waardoor het sociale netwerk en de zelfredzaamheid groter wordt.
Bij het Maatjesproject word je voor de duur van een jaar aan een deelnemer gekoppeld, die jouw ‘maatje’ wordt. Je gaat dan tweewekelijks samen iets ondernemen, bijvoorbeeld koffiedrinken, boodschappen doen, een buurthuis bezoeken, fietsen, wandelen of een gezelschapsspel spelen. Bij Tafelgasten zul je maandelijks één of meerdere deelnemers bij jou thuis ontvangen om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen.
Mentrum - Opname & Herstelklinieken Amsterdam
Bij de opnameklinieken en herstelklinieken zijn er vrijwilligersactiviteiten met cliënten. Omdat jij als vrijwilligers van buiten komt heb je geen behandelrelatie met opgenomen cliënten en juist daarom kun jij een bijzondere rol in hun herstelproces vervullen. Je biedt aandacht aan cliënten voor wie het belangrijk is om op ooghoogte door een ander gekend en erkend te worden. Door hun problematiek is het vertrouwen in anderen vaak geschaad en hun sociale netwerk beperkt.
Door samen ontspannende activiteiten te doen en zo gelijkwaardig contact op te bouwen, help je mee dat patroon te veranderen. Het biedt afleiding, wederzijdse erkenning wat de cliënt gelegenheid biedt om vertrouwen te herwinnen en weer contact met de buitenwereld op te bouwen.
Inforsa - Forensische klinieken Amsterdam
Vrijwilligers die stevig in hun schoenen staan, die weten wat ze willen en zich langere tijd willen verbinden, kunnen bij Inforsa een mooie rol vervullen en levenservaring opdoen. Bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek en de Kliniek Langdurige Zorg kun jij, omdat je van buiten komt, bijdragen aan het herstelproces van cliënten. Door in gelijkwaardig contact ontspannende activiteiten te doen biedt je de cliënt gelegenheid om vertrouwen te herwinnen en weer contact met de buitenwereld te maken.
Bij Inforsa is er veel aandacht voor een veilige omgeving voor jou als vrijwilliger, cliënten, medewerkers en bezoekers.
Cliëntenraad of Naastenraad - Arkin Amsterdam
In de Cliëntenraad en Naastenraad praten mensen wier levensomstandigheden direct is verweven met de zorg die Arkin biedt, mee over het organisatie- en zorgbeleid. Zo participeren (ex) cliënten en naasten, die weten wat (samen)leven met GGZ-problematiek betekent, in de besluitvormingsprocessen die henzelf aangaan.
Door in dit proces ook vrijwilligers (met ervaringskennis als cliënt en naaste) te betrekken, worden de raden doorlopend gevoed met actuele behoeften en signalen vanuit problematieken en behandelingen behorend bij de GGZ-specialismen.
Arkin - Organisatorisch Amsterdam
Naast vrijwilligersinzet in de zorg zijn er mogelijkheden om activiteiten te doen op organisatorisch gebied, zoals bij evenementen, wetenschappelijk onderzoek of om als gepensioneerde kennis en kunde te blijven delen.