8 augustus 2024

Kan een coach naast de reguliere behandeling het sociale netwerk van forensische cliënten versterken en neemt daardoor ook recidive delict gedrag af?

Aanleiding

Veel forensisch psychiatrische cliënten leiden een geïsoleerd bestaan. Ze hebben een zeer beperkt sociaal netwerk en participeren, door het ontbreken van werk of dagbesteding, nauwelijks in de maatschappij. Dit terwijl de aanwezigheid van een sociaal netwerk het algemeen functioneren van patiënten bevordert en het risico op delictgedrag kan verminderen. Juist in de huidige tijd, waarin de verzorgingsstaat plaats maakt voor een participatiesamenleving, ligt hier een grote uitdaging voor deze complexe doelgroep.

Doel van het Onderzoek

Promovenda Lise Swinkels onderzoekt daarom de effectiviteit van sociale-netwerkversterking bij forensisch psychiatrische cliënten middels een randomized controlled trial. Specifieker: de inzet van een sociaal-netwerk-coach, naast de standaard forensische ambulante zorg. De coach begeleidt de cliënt wekelijks volgens een gestandaardiseerde 10-stappenmethode naar meer zelfredzaamheid op sociaal en maatschappelijk gebied.

Bekijk filmpje op YouTube

Ontdek hier meer over onderzoek en publicaties

in samenwerking met de regenbooggroep.
Academische werkplaats Forensische zorg | CrimeLab

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per e-mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken