‘’Het is bijzonder hoe je in korte tijd betekenisvol kunt zijn in iemands zorgproces.’’
Barry is verpleegkundige bij de flexpool van Arkin. Barry is een echt familiemens, houdt van gezelligheid en geniet ervan om uit eten te gaan. Hoewel hij koken ook leuk vindt, komt het er door het ruime aanbod van lekker eten in Amsterdam niet altijd van.
Waarom werk je in de GGZ?
Tijdens mijn toenmalige baan op Schiphol zag ik een advertentie over werken en leren in de GGZ. Ik had er nog niet zo’n goed beeld bij, behalve dat het te maken had met psychiatrie. Ik ben me toen gaan inlezen en raakte steeds meer geïnteresseerd. Uiteindelijk heb ik gesproken met mijn neef, die al in de GGZ werkte. Hij heeft me veel verteld over het werk en stuurde me een functieomschrijving van een verpleegkundige in de GGZ. In het begin was ik bang dat ik vooral bezig zou zijn met injecteren en medische handelingen, maar mijn neef legde uit dat er veel meer bij komt kijken. Dat enthousiasmeerde me enorm.
Rond mijn 26e besloot ik de opleiding bij Mentrum te beginnen. Tijdens de opleiding en stages begon ik het werk steeds leuker en interessanter te vinden. Je krijgt te maken met complexe zorg, maar juist dat maakt het uitdagend en waardevol.
Werken & leren
Sinds de start van mijn opleiding in 2000 heb ik in totaal 25 jaar in de zorg gewerkt. De eerste 8 jaar werkte ik bij Mentrum, daarna 9 jaar elders, en in 2017 ben ik teruggekomen bij Arkin, nu als medewerker van de flexpool. Dit jaar werk ik in totaal dus al 16 jaar voor Arkin.
In de periode dat ik niet voor Arkin werkte, merkte ik dat ik door mijn opleiding psychiatrie op veel verschillende functies in de zorg terecht kon. De GGZ is een vakgebied waarin je je vaardigheden, zoals goed contact kunnen leggen, op veel plekken kunt toepassen. Dit is een belangrijke kwaliteit, vooral als je als flexmedewerker vaak op nieuwe afdelingen komt. Of het nu gaat om cliënten die je kort ziet of collega’s die je nog niet kennen, snel een vertrouwensband kunnen opbouwen is essentieel.
Met cliënten de diepte in
Ook als je maar één keer op een afdeling werkt, kun je soms al diepgaand contact hebben met een cliënt. Door ervaring leer je rust uit te stralen, iets wat cliënten vaak herkennen. Het is bijzonder hoe je in korte tijd betekenisvol kunt zijn in iemands zorgproces. Dat is een van de dingen die ik zo waardeer aan het werk als flexmedewerker.
Voordelen van flexwerken
In het begin was ik wat huiverig voor de wisselingen die horen bij flexwerk. Maar naarmate ik meer ervaring opdeed, leerde ik dat het eigenlijk juist een voordeel kan zijn. Je voelt je absoluut nuttig, ook al werk je op verschillende locaties. Het geeft je de kans om steeds opnieuw te leren en bij te dragen, ongeacht waar je bent.
Collega’s die op vaste afdelingen werken, zeggen wel eens dat zij dat wisselende werk niet zouden kunnen. Ik zeg dan vaak dat ik niet meer zonder zou kunnen. De variatie houdt het werk uitdagend en interessant. Wat fijn is aan flexwerken bij Arkin, is dat je ook zelf kunt kiezen waar je veel diensten draait. Zo werk ik al lange tijd bij het Kantine Project, waar ik inmiddels min of meer vast meedraai.
Vrijheid en regie over je eigen rooster
In vergelijking met andere zorgaanbieders vind ik Arkin een hele prettige werkgever. Arkin en de flexpool denken echt met je mee om je zoveel mogelijk vrijheid en regie te geven over je eigen rooster en inzet. Als medewerker krijg je het gevoel dat ze het belangrijk vinden dat je privé en werk goed in balans zijn. Daarnaast krijg je veel vertrouwen.
Arkin is ook groot genoeg om altijd nieuwe uitdagingen en doelgroepen te bieden. Bij het Kantine Project voelt het soms alsof we onze eigen kleine onderneming draaien samen met de collega’s. Ik werk er nu al bijna zes jaar en heb het er nog steeds erg naar mijn zin.
Ervaring op verschillende locaties
Als flexmedewerker heb ik in de loop der jaren op veel verschillende locaties en met diverse doelgroepen gewerkt. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt op afdelingen zoals de DDK, Ouderenzorg, het Tuinhuis, de Rotonde, en op locaties als de Vlaardingenlaan, Jan Thompeed en Sandpoort. Die afwisseling houdt het werk boeiend en zorgt ervoor dat je als zorgverlener flexibel blijft en steeds nieuwe vaardigheden opdoet.