Samen sterker met jou

Samen onderzoeken

Wij doen onderzoek om de effectiviteit van onze behandelingen te kunnen evalueren en onze behandelingen te blijven verbeteren. Die verbinding tussen onderzoek en praktijk is en blijft voor ons erg belangrijk. We doen dit in het bijzonder vanuit de behandelcentra met het TOPGGz-keurmerk: Jellinek (locatie Obrechtstraat), NPI, Novarum, Sinai Centrum en de Mentrum Herstelklinieken.

Academische werkplaatsen

Arkin is een organisatie met een duidelijke academische attitude. We bieden bewezen effectieve behandelingen aan en onderzoeken de implementatie van nieuwe interventies. Onze onderzoeksafdeling speelt een centrale rol in het evalueren van bestaande en nieuwe interventies, om zo de kwaliteit van de zorg en van het primaire proces te verhogen. We faciliteren en participeren in toonaangevende nationale en internationale onderzoeken en proberen daarbij altijd de link met het primaire zorgproces en de behandeling te behouden. De resultaten van deze onderzoeken worden gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften.

Onze onderzoekslijnen zijn ondergebracht in tien academische werkplaatsen, die de focus van de behandel- en expertisecentra als uitgangspunt hebben. Aan iedere academische werkplaats is een (bijzonder) hoogleraar verbonden, waardoor wij een nauwe samenwerking met verschillende universiteiten hebben. Een belangrijk voordeel van academische werkplaatsen is dat wetenschappelijk onderzoek wordt ingebed in de directe zorg van alle dag en erbinnen de verschillende specialismen veel kennis is over de ontwikkelingen in het vakgebied.

Voorbeelden onderzoeken

Academische werkplaats Eetstoornissen

Cocoon – Anorexia Nervosa & PTSS

Aanleiding voor het onderzoekOngeveer 23% van de patiënten met anorexia nervosa heeft een gelijktijdige posttraumatische stressstoornis (PTSS) en velen hebben in de kindertijd mishandeling meegemaakt. Patiënten met anorexia en PTSS lopen een hoog risico op het ontwikkelen van een chronische en complexe toestand van beide aandoeningen, aangezien er geen evidence-based behandelingen of richtlijnen bestaan om deze patiënten te ondersteunen. Deze patiënten worstelen vaak met de behandeling van anorexia omdat ze vrezen dat eten en het herstellen van het gewicht hun traumasymptomen zal verergeren, maar traumagespecialiseerde centra zullen patiënten met ernstig ondergewicht niet behandelen. Dit leidt tot een hoog risico op terugval en het risico op het ontwikkelen van een chronische en blijvende toestand van beide aandoeningen.

Ontdek meer over dit onderzoek

Academische werkplaats Ernstige Psychotische Aandoeningen (Mentrum)

Genezen of herstellen

De focus van de behandeling bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) ligt van oudsher op klinisch herstel. Dit wordt vaak gedefinieerd als een duidelijke afname van symptomen over een periode van 6 maanden. In de dagelijkse praktijk geven patiënten met een psychotische stoornis echter aan dat ze, ook als symptomen aanhouden, persoonlijk herstel kunnen ervaren. Dit herstel vinden ze in een productief en betekenisvol leven dat ze ook met persisterende symptomen kunnen leiden. Hierbij komen vaak de volgende termen terug: connectie met anderen, hoop, identiteit, betekenis en empowerment. Nu de aandacht voor persoonlijk herstel in behandeling en beleid toeneemt, is het van belang te weten hoe klinisch herstel zich tot persoonlijk herstel verhoudt.

Doel van het onderzoek

We willen de relatie tussen klinisch en persoonlijk herstel van patiënten met EPA bestuderen. Hiertoe gaan we 105 ambulante patiënten van de Mentrum FACT-teams over de periode van drie jaar 2 keer interviewen.

De interviews bestaan uit gestructureerde vragenlijsten zoals de Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS-E) en Mental Health Recovery Measure (MHRM) en een kwalitatief gesprek waarbij gekeken wordt naar voor de patiënt persoonlijk relevante indicatoren voor herstel.

Ontdek meer over dit onderzoek

Ontdek de verschillende onderzoeken

Vrijblijvend gesprek

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Arkin als GZ-psycholoog in combinatie met onderzoek? Plan vrijblijvend een gesprek om ze te ontdekken!  

Onze academische werkplaatsen

  • Academische werkplaats Forensische zorg | CrimeLab (Inforsa) 
  • Academische werkplaats Verslaving | AIAR (Amsterdam Institute forAddiction Research) (Jellinek)
  • Academische werkplaats Psychologische interventies bij Volwassenen en Ouderen
  • Academische werkplaats Kwaliteit van ggz-behandelingen
  • Academische werkplaats Eetstoornissen (Novarum)Academische werkplaats Persoonlijkheidsstoornissen (NPI)
  • Academische werkplaats Ernstige Psychotische Aandoeningen (Mentrum)
  • Academische werkplaats Trauma & PTSS (Sinai Centrum)
  • Academische werkplaats GEZIeN (gezinsgericht werken) (Jeugd & Gezin)
  • Academische werkplaats Preventie en vroege interventie | Shift Left(Voordeur Arkin)

Ontdek meer

Bij arkin en de academische werkplaatsen hebben wij nog veel meer onderzoeken lopen, zoals ''e-train'', ''Profile'' en ''Awareable en nog veel.

Ontdek hier welke onderzoeken wij allemaal hebben.