"We werken hier generalistisch: van autisme tot depressie, van angststoornissen tot verslaving."

Kirsten

Gz-pycholoog, Arkin jeugd en gezin

"We werken hier generalistisch: van autisme tot depressie, van angststoornissen tot verslaving."

Kirsten

Gz-pycholoog, Arkin jeugd en gezin

Kirsten Szalata is GZ-psycholoog bij Arkin Jeugd & Gezin. Inmiddels heeft ze ervaring op verschillende gebieden van de geestelijke gezondheidszorg voor jonge mensen. “Als ik me realiseer dat we ook een verschil kunnen maken voor de volgende generatie, kan me dat echt ontroeren.”

“De reden dat ik gespecialiseerd ben in kinderen en jeugd is dat ik heel erg houd van de dynamiek die dit deel van de ggz met zich meebrengt. Om deze jonge mensen staat een heel sociaal netwerk van ouders, scholen, woonbegeleiding, maatschappelijk werkers en andere partijen, en samen probeer je hun welzijn op een positieve manier te beïnvloeden. Het mooie is dat jonge mensen ook heel veerkrachtig zijn, waardoor je met hulp ook fantastische resultaten kunt behalen. Zelfs kleine stapjes vooruit kunnen al heel belangrijk zijn, omdat zij vaak uit kwetsbare situaties komen. Dat hele samenspel vind ik bijzonder aan dit werk.”

Heel uitdagend
“Om onze cliënten goed te kunnen helpen, hebben we binnen ons FACT-team in principe alle vrijheid om de behandelingen te kiezen waarvan wij denken dat die bijdragen aan het herstel. Dan heb je het over EMDR, cognitieve gedragstherapieën, verschillende groepstherapieën. Een psycholoog komt hier wat dat betreft ook echt wel aan zijn of haar trekken. Daarbij is het werken met jeugd ook behoorlijk generalistisch; we zien hier autisme, depressie, angststoornissen, trauma, verslaving. En dat gaat allemaal samen, wat het voor een psycholoog uitdagend maakt.”

Samenwerking met disciplines
“Bijzonder aan het werken volgens de FACT-methodiek is dat je daarbij gebruik kan maken van andere expertises. FACT staat voor Flexibele Assertive Community Treatment en heeft als doel een evenwicht te vinden op verschillende levensgebieden. Ik vind de samenwerking met andere disciplines heel interessant, omdat ik daar ook weer van leer. Zo kunnen ervaringsdeskundigen ontzettend veel zaken toevoegen aan een behandeling die wij als psychologen niet in onze gereedschapskist hebben. Dat geldt ook voor verpleegkundigen, artsen, maatschappelijk werkers, en het hele sociale netwerk dat in de wijken aanwezig is. En niet te vergeten onze IPS-coach, die jongeren begeleidt bij vraagstukken rondom studie en betaald werk. Deze hele dynamiek vind ik bijzonder en inspirerend.”

Persoonlijke ontwikkeling
“Binnen het FACT-team kom je als psycholoog dus niet alleen inhoudelijk aan je trekken, maar daarnaast is er ook een intensieve manier van multidisciplinair werken die mij aanspreekt. Niet in de laatste plaats omdat die ook zo waardevol is voor onze cliënten. Het geeft houvast aan onszelf en ook aan de cliënten, die niet zelden te kampen hebben met ernstige problematiek. En dan kun je elkaars hulp goed gebruiken. Overigens kun je bij Arkin ook altijd weer nieuwe dingen leren en jezelf blijven ontwikkelen. Zo heb ik met het functiegebonden budget onlangs supervisie voor EMDR en de vervolgcursus gedaan. Verder hebben we met het team een cursus geweldloos verzet gevolgd. Dat was niet alleen heel leerzaam, maar ook leuk om met elkaar te doen.”

Op de fiets
“Voor mijn werk zit ik bijna altijd op kantoor of op locatie. Hybride werken kan en mag, maar ik vind het zelf prettig om mijn collega’s en cliënten live te zien. We beginnen de dag met het team en bespreken de cliënten. Behandelingen doen we echt samen en we hebben veel vrijheid in de manier waarop we dat doen. Daarna gaan we uiteen om ook de zorg te gaan verlenen. Hier in Amsterdam gebeurt dat meestal op de fiets. Daarin worden we door Arkin overigens goed gefaciliteerd met e-bikes die we mogen gebruiken. En we hebben een Greenwheels-abonnement. Binnen bepaalde zorgkaders voel ik veel vrijheid om mijn werkdag zelf in te richten. Als regiebehandelaar doe ik bijvoorbeeld ook veel caseloadbesprekingen met de primair behandelaars, die het eerste aanspreekpunt zijn van onze de cliënten.”

Mooie ervaring
“Vaak hebben onze cliënten al verschillende zorgverleners gezien als ze bij ons komen. Het komt ook voor dat zij het vertrouwen in de hulpverlening dan al een beetje hebben verloren. Het terugwinnen van dat vertrouwen bij jonge mensen is allesbehalve vanzelfsprekend. Zo heb ik onlangs iemand doorverwezen naar onze polikliniek voor diagnostiek en behandeling, nadat hij al een lange weg had afgelegd binnen de zorg. Deze cliënt stond er al op jonge leeftijd alleen voor en vond het niet gemakkelijk om hulp te vragen. Het gaat inmiddels veel beter met hem, waardoor hij niet meer de intensieve hulp nodig heeft die FACT biedt. Het besef dat we zijn vertrouwen hebben gewonnen en daardoor misschien ook wel iets hebben kunnen betekenen voor de volgende generatie, heeft me oprecht ontroerd.”

Leuke collega’s
“Over mijn werkomgeving ben ik heel tevreden. Ik ben gek op Amsterdam, dus dat maakt Arkin voor mij al een aantrekkelijke werkgever. Bovendien heeft Arkin mij een kans gegeven in een periode waarin ik niet de meeste ervaring had en de arbeidsmarkt niet op z’n best was voor beginnende psychologen.  Daardoor is bij mij ook echt liefde en loyaliteit ontstaan voor de organisatie. En last but not least – en dat is niet gelogen: ik heb ontzettend veel leuke collega’s! Heel belangrijk natuurlijk als je elke dag intensief met elkaar samenwerkt om te proberen de best mogelijke zorg te verlenen.”

Arkin Jeugd en Gezin is de expert voor kinder- en jeugdpsychiatrie en verslavingszorg.
 

Meer weten overonderzoek, innovatie en kennis van andere GZ-psychologen, klik hier

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per e-mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken