‘’Samen stappen zetten, dat is waar ik het voor doe''
Waarom heb je gekozen voor de verslavingszorg?
“Toen ik in 2020 klaar was om aan de slag te gaan als GZ-psycholoog, ging ik op zoek naar een werkplek in Amsterdam, waar ik zou kunnen werken in een jong team. Een dynamische omgeving, maar wel met duidelijk kaders en werkprocessen. Toen iemand mij vervolgens attendeerde op Jellinek als een plek waar ik zou kunnen vinden wat ik zocht, ben ik daar een dag meegelopen en dat beviel super goed! Ik werd warm ontvangen, ik vond het inhoudelijk interessant, en er bleken allerlei mogelijkheden te zijn voor onder andere het doen van wetenschappelijk onderzoek. En met die dynamiek en kaders bleek het ook wel goed te zitten.
En wat is nu, 4 jaar later, jouw ervaring met Jellinek als werkgever?
“Jellinek is de meest flexibele werkgever die ik ooit heb gehad. Als GZ-psycholoog ervaar ik ontzettend veel vrijheid om mijn eigen taken te kiezen. Zelfstandigheid bij het inhoudelijk samenstellen van je werk, het aantal uren dat je werkt en op welke locatie je dat doet, is heerlijk. Er is ruimte voor nieuwe initiatieven en je krijgt volop de mogelijkheid om je te ontwikkelen met opleidingen. Zo besteed ik nu naast mijn werk op de poli een dag in de week aan onderzoek, wat ik fantastisch vind. Daarnaast is Jellinek, en ook Arkin, erg betrokken bij haar werknemers. Het vertrouwen dat ik heb gekregen en de moeite die is gedaan om mij te behouden na een periode van afwezigheid, heb ik echt als bijzonder ervaren. Ik ben tijdens mijn re-integratie echt waanzinnig goed geholpen, waardoor ik nu weer vol energie aan de slag kan om anderen te helpen.”
Wie zijn jouw cliënten?
“In de poliklinische setting waarin ik werk, komen mensen die een groot deel van hun leven ‘gewoon’ op orde hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om werk, wonen, sociale relaties. Dat is een goede basis om een behandeling te volgen met één keer per week een sessie. Hierin geven we psycho-educatie en verschillende oefeningen, waar cliënten dan zelfstandig mee aan de slag kunnen. In die setting zie je vaak dat we in relatief korte tijd al veel vooruitgang kunnen boeken. Dat is mooi om te zien.”
Waar haal jij de meeste voldoening uit?
“Als je het dossier van mensen leest die bij ons komen, dan zie je daar van alles instaan. De problematiek is serieus. Maar als ze op gesprek komen, dan zit daar gewoon een persoon. Een mens, zoals jij en ik. Dat contact maken met mensen, vind ik dan ook het leukste aan mijn werk. Het gaat om het doorbreken van gedragspatronen en daar kunnen wij bij helpen. Een dag waarop het gelukt is op een goede manier contact te maken met een cliënt, is dan ook een geslaagde dag. Maar ook uit het contact met collega’s haal ik veel voldoening. Elkaar op weg helpen, meedenken. Samen stappen zetten, dat is waar ik het uiteindelijk voor doe.”
Hoe ziet jouw samenwerking in teams eruit?
“Ons team van de poli is erg groot, zo tussen de 60 en 80 mensen. Hierdoor zijn we verdeeld in kleinere subteams. Ik heb wekelijks een multidisciplinair overleg met een collega GZ-psycholoog, onze behandelaren en een verslavingsarts. Je hebt als psycholoog of behandelaar een coördinerende rol als het gaat om de behandeling van cliënten. In mijn rol als regiebehandelaar ben ik meer op de achtergrond, monitorend. Ik zie alle cliënten minimaal eens per traject en de behandelaren bespreken met mij de voortgang. Dit geldt voor zowel behandelingen als cliënten in de intakefase. Bij het doen van intakes werk ik weer met een aantal andere collega’s samen. Ondanks de versnippering is de samenwerking wel heel prettig. Iedereen is heel bereikbaar en flexibel en denkt graag met elkaar mee. Er zit ontzettend veel kennis en ervaring in het team, dat ook graag en veel gedeeld wordt. Ik heb dat zelf ervaren toen ik binnenkwam zonder enige kennis van de verslavingszorg. De manier waarop mensen elkaar hier helpen, is echt geweldig. Wat ook helpt, is dat de structuur waarin je terechtkomt bij Jellinek heel duidelijk is.”
Is onderzoek ook onderdeel van jouw werk?
“Ja! Ik houd van studeren, nieuwe kennis opdoen. Na een periode van afwezigheid heb ik tijdens mijn re-integratietraject op de Academische Werkplaats Verslaving gewerkt, de onderzoeksafdeling van Jellinek. Nu ik me weer volledig kan inzetten, besteed ik een hele dag in de week aan onderzoek. Ik werk nu mee aan een project dat binnenkort bij ons op de poli gaat lopen en dat zich richt op het verbeteren van de blended verslavingsbehandeling specifiek voor alcoholgebruik, dat is een face-to-facebehandeling ondersteund door een digitaal programma met opdrachten en oefeningen. Ik denk mee over implementatie en geef input vanuit de praktijk. De kruisbestuiving tussen onderzoek en de praktijk vind ik heel waardevol. Ik werk hierin samen met senior onderzoekers en promovendi, en voel me ook echt onderdeel van dat team. Als je onderzoek interessant vindt, is daar bij Jellinek dus ook ruimte voor. Wij hebben ook een opleidingsbudget, wat veel mogelijkheden geeft om je ver te ontwikkelen. Naast de cognitieve behandelingstherapie geven wij ook ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Die behandeling heeft net weer een andere insteek, en die wil ik ook graag leren geven. Dat is voor mij weer een logische vervolgstap.”
Je zou kunnen zeggen dat onderzoek ook weer leidt tot innovatie van de zorg. Kun je een voorbeeld geven van een geslaagde integratie van onderzoek op de werkvloer?
“We hebben hier de afgelopen jaren een grote studie gehad naar de behandeling van PTSS – post¬trau¬ma¬ti¬sche stress¬stoor¬nis – in combinatie met een verslavingsbehandeling. De eerste conclusies zijn dat het aanbieden van PTSS-behandeling naast een verslavingsbehandeling effectiever is wanneer je kijkt naar de afname van PTSS-klachten dan het aanbieden van alleen een verslavingsbehandeling. Dat weten we nu. In de praktijk starten we nu dus ook met de traumabehandeling op het moment dat iemand gestopt is met het nemen van middelen, maar z’n verslavingsbehandeling nog niet heeft afgemaakt. Daar hebben veel collega’s aan meegewerkt, wat ook maakt dat dit gedragen wordt op de werkvloer. Zo’n stap die samen je zet, is geweldig.”
Meer weten over onderzoek, innovatie en kennis van andere GZ-psychologen, klik hier.