Ik leer mensen adequater om te gaan met hun angsten

Charlene

GZ-psycholoog, Sinai Centrum

Ik leer mensen adequater om te gaan met hun angsten

Charlene

GZ-psycholoog, Sinai Centrum

Charlene Woerdings werkt als GZ-psycholoog bij het Sinai Centrum, het expertisecentrum voor psychotraumazorg. Op de polikliniek in Amstelveen leert ze mensen adequater om te gaan met hun angsten en trauma’s.

“Veel van mijn cliënten leven elke dag met angsten”, begint Woerdings. “Ze worden getriggerd door bepaalde situaties of gebeurtenissen, waardoor ze bang zijn dat hun trauma zich zal herhalen.” Op de poli in Amstelveen ziet de GZ-psycholoog mensen met oorlogstrauma’s, slachtoffers van allerlei soorten geweld, maar ook werknemers die te maken hebben gehad met incidenten op het werk.

Het Sinai Centrum is gespecialiseerd in de behandeling van (complexe) PTSS en psychotrauma. Hoe ziet zo’n behandeling eruit?
Woerdings: “Wij maken gebruik van onder andere EMDR en Imaginaire Exposure. Bij EMDR wordt het trauma dat in het langetermijngeheugen zit, naar het kortetermijngeheugen gebracht. Door bijvoorbeeld oogbewegingen te maken in combinatie met een andere taak (zoals terugtellen van 100 naar 0 met stappen van 7) terwijl je terugdenkt aan het trauma, wordt het werkgeheugen zodanig belast dat de intensiteit van het trauma vermindert. Bij Imaginaire Exposure wordt het trauma in een gecontroleerde setting herbeleefd. Bij mensen met PTSS staat vermijding centraal; wij helpen ze hun angsten aan te gaan en te controleren. In de behandeling zoeken we de triggers daarom juist op en laten zien dat die niet hoeven te leiden tot dat waar ze bang voor zijn. We stellen mensen in staat om op een adequate manier om te gaan met hun angsten en trauma’s.”

Werk je hierbij ook veel samen met andere behandelaars?
“Ja! Wekelijks is er een multidisciplinair overleg waarin we met meerdere collega’s met verschillende expertises nadenken over de juiste behandeling voor een cliënt. Als GZ-psycholoog en regiebehandelaar sluit ik aan bij de intake van een masterpsycholoog. Ik denk mee over de behandeling en de route die we samen met de cliënt willen volgen. In de intakevergadering denken ook meerdere collega’s mee. Daarna volgt het gesprek met de cliënt over de opties, waarna diegene op een wachtlijst voor behandeling wordt geplaatst. Op het moment dat je een cliënt toegewezen krijgt, kijk je samen hoe het dan gaat en stel je een plan op voor de komende tijd.”

Jullie experimenteren ook met duale behandelingen. Hoe werkt dat?
“Klopt. De duale behandelmethode is aanvankelijk gestart als pilot. Het is een opschaling van de wekelijkse reguliere behandeling in de polikliniek naar een tweede sessie in de week door een tweede behandelaar. Dat kan de effectiviteit ten goede komen. Met de andere behandelaar stel je dan een plan op, waarbij je ook meerdere technieken kunt inzetten. Primair zijn dat EMDR en Imaginaire Exposure in combinatie met Exposure in vivo (het uitdagen van je angsten in de dagelijkse setting). Secundair heb je dan nog ImRs, NET, PMT, vaktherapie, DGT, CGT gericht op comorbide problematiek. Daarnaast hebben we ook de ggz voor cliënten met een Joodse achtergrond, waarbij onder andere aandacht is voor NOG-problematiek.” Vanuit de polikliniek kunnen cliënten desgewenst doorstromen naar een intensieve behandelafdeling van het Sinai Centrum. Daar krijgen ze intern dagelijks meerdere keren traumabehandeling in combinatie met PMT en vaktherapie. De behandelaar op de poli behandelt dan ook mee. Na drie weken gaan de cliënten weer naar huis en wordt de behandeling op de poli vervolgd. We bieden dus traumabehandelingen aan bij zowel complexe als minder complexe problematiek.”

Hoe geeft dit werk jou voldoening?
“Ik werk sinds 2009 bij Arkin. Ik begon als stagiaire psychologie bij inforsa, de forensische psychiatrische kliniek. Daar ben ik uiteindelijk afdelingspsycholoog geworden en daarna ben ik bij Jellinek in de verslavingszorg gaan werken. Het laatste jaar van de opleiding tot GZ-psycholoog kwam ik bij het Sinai Centrum terecht en daar werk ik inmiddels drie jaar als GZ-psycholoog. Ik ben dus al aardig wat specialisaties tegengekomen binnen Arkin. Wat ik mooi vind, is dat ik ben begonnen bij de behandeling van de plegers van delictgedrag en me nu richt op de behandeling van slachtoffers. Het werk op de polikliniek geeft me veel voldoening. Soms zie je al na vijf à zes sessies dat er vooruitgang is: minder nachtmerries, een positiever zelfbeeld. Dat geeft mij als behandelaar het gevoel dat we belangrijk werk doen.”

Wat zijn de pluspunten van het werken bij Arkin?
“Arkin omvat maar liefst elf gespecialiseerde zorgaanbieders. Vanuit Sinai werken we veel samen met PuntP, NPI en Jellinek. We hebben hierdoor korte lijntjes met verschillende specialisten. Het kennisniveau is hoog. Arkin stimuleert dat ook door het aanbieden van een opleidingsbudget en supervisie. Zelf werk ik twee dagen op locatie en twee dagen thuis. Sinds corona is het hybride werken ook hier steeds normaler geworden. Daarnaast houd ik me bezig met werkbegeleiding van masterpsychologen en stagiaires. Er is veel vraag naar collega’s. GZ-psychologen hebben we altijd nodig en bij Arkin zijn er echt veel mogelijkheden. We doen hier in een gemoedelijke sfeer goed werk, dat maakt dat ik het hier naar mijn zin heb.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per e-mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken