"We hebben samen zó veel kennis en kunde, dat we altijd weer kijken hoe iets beter kan. En uiteindelijk profiteren de cliënten daar natuurlijk weer van."

Hommo

GZ-psycholoog, Inforsa

"We hebben samen zó veel kennis en kunde, dat we altijd weer kijken hoe iets beter kan. En uiteindelijk profiteren de cliënten daar natuurlijk weer van."

Hommo

GZ-psycholoog, Inforsa

Functie: GZ-psycholoog en regiebehandelaar bij de Forensische Ambulante Zorg (FAZ) Inforsa in Amsterdam.

Wat maakt jouw werk als psycholoog en regiebehandelaar interessant?
“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is dat wij alle soorten cliënten hebben die je maar kunt verzinnen. Mensen met autisme, niet-aanboren hersenletsel, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, schizofrenie, bipolariteit, en vaak een combinatie daarvan. En daarnaast hebben veel van hen een verslaving, wat problemen veroorzaakt. Behandeling van deze mensen is daarom niet alleen gericht op het risico dat zij opnieuw de fout ingaan, maar ook op de psychiatrische problemen, verslaving(en) en de maatschappelijke problemen die daarmee te maken hebben.”

Welk soort zorg wordt er geboden?
“Het hoofddoel van de behandelingen is altijd het omlaag brengen van het recidiverisicio. Nadat cliënten – meestal via reclassering – bij ons binnen zijn gekomen, willen we voorkomen dat ze opnieuw met politie en justitie in aanraking komen. Meestal hebben ze een forensische titel, waardoor ze verplicht bij ons in behandeling komen. De meest bekendste titel is tbs; vaak wordt dan ook gedacht dat wij alleen maar moordenaars en zedendelinquenten behandelen en dat dat per definitie heel gevaarlijk is. Maar dat is niet zo. Wij zien vooral mensen die door hun problematiek ongewild overlast veroorzaken voor de maatschappij, zoals verslaafden die geen dak boven hun hoofd hebben, geen contact met hun familie, geen werk, schulden. Vaak gaan ze dan ook eerst naar een kliniek om af te kicken van hun verslaving, alvorens een behandeltraject met een psycholoog en/of psychiater in te gaan.”

Wat betekent jouw team voor jou?
“We werken in een multidisciplinair team met verpleegkundigen, artsen, maatschappelijk werkers, psychiaters, ervaringsdeskundigen, ... Samen maken we een behandelplan. Dat is vaak zorg op maat, waarbij ook familieleden of andere naasten ingeschakeld worden. Een brede aanpak dus, waarbij ook toezichthouders, politie en ggd betrokken zijn. Die veelheid aan partijen waar we mee te maken hebben, de unieke verscheidenheid in het team en de extreme differentiatie in de doelgroep, dat maakt mijn werk zo dynamisch en interessant. 
Zelf vervul ik de rol van psycholoog en regiebehandelaar. Dat laatste betekent dat ik voor een groot deel van de cliënten verantwoordelijk ben voor het gehele behandeltraject. Ik heb overzicht over het hele team dat betrokken is bij de behandeling van een cliënt. Veel cliënten die bij uit allerlei organisaties en betrokkenheid bij ons binnenkomen kunnen eigenlijk nergens anders terecht. Ons team probeert ze dan met veel energie en hoop weer op het juiste pad te krijgen. Alleen samen kun je de lange weg naar het herstel van een cliënt afleggen. Je hebt immers op veel verschillende momenten alle soorten van kennis, bevoegdheden en betrokkenheid nodig om dit te kunnen bewerkstelligen.”

Is onderzoek een onderdeel van jouw werk? 
“Bij Inforsa wordt veel en divers onderzoek uitgevoerd, bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden. Via onderzoeksafdeling crimelab participeren wij in een vrij groot nieuw onderzoek: het GIT-PD. Dat staat voor een nieuwe geïntegreerde behandeling gericht op persoonlijkheidsproblematiek. Wij zijn ook getraind in die methodiek en ik ben een van de supervisoren. We leveren cliënten en data aan voor dit onderzoek, bijvoorbeeld middels vragenlijsten die zij invullen.”

Innovatie is een ander speerpunt dat zich richt op hoe je je werk, en daarmee de zorg, nog verder kunt verbeteren. In hoeverre speelt dit een rol in jouw werk?
“Naast dat ik GZ-psycholoog ben bij Inforsa doe ik ook audits voor een landelijke organisatie, het CCAF. Dan ga ik bij collega-instellingen op bezoek die verzocht hebben om geauditeerd te worden, en dan kijken we of ze modelgetrouw werken. En dan gaat het over het ACT-model: asserted community treatment. Dat is een outreachende methodiek waarbij we de meetlat langs veel verschillende onderdelen van de organisatie leggen, waaronder de kwaliteit van zorg en innovatie. Jarenlang wordt door psychologen al cognitieve gedragstherapie gegeven en aan agressieregulatietherapie gedaan, maar een van de promovendi heeft nu onderzoek gedaan naar neurofeedback. Hierbij wordt een smartwatch gebruikt om de mate van spanning in het lichaam te meten, voorafgaand aan een impulsdoorbraak. Hier zou je dan weer op kunnen interveniëren. Dat zijn innovatieve methoden die horen bij zo’n promotieonderzoek, heel interessant. Vrij nieuw is bijvoorbeeld ook Acceptance & Commitment Therapy, waar een van mijn collega’s zich mee bezighoudt. Dat is een gedragstherapie die je kunt inzetten om mensen te helpen om te gaan met verschillende obstakels in het leven. We hebben samen zó veel kennis en kunde, dat we altijd weer kijken hoe iets beter kan. En uiteindelijk profiteren de cliënten daar natuurlijk weer van.”

Waar haal jij je voldoening uit?
Dat we met team proberen te behouden wat goed is en afspraken na te komen die we met elkaar hebben gemaakt. . In dat kader vind ik modelgetrouw zijn ook heel belangrijk. Als dat je met je team lukt, ben je al een heel eind. Als het gaat om de cliënten, haal ik mijn voldoening vooral uit hun herstel van cliënten. Als je mensen een bepaalde mate van structuur en zelfstandigheid terug kunt geven, werk en contacten met naasten kunt herstellen, dan is dat heel bevredigend. Zo is iemand niet alleen een minder groot risico voor zijn omgeving, maar ook voor zichzelf.


Op welk vlak zou jij je persoonlijk nog verder willen ontwikkelen?
“Als je kijkt naar de diversiteit aan problematiek die je hier bij Inforsa tegenkomt en de uitdagingen die dat met zich meebrengt, dan zit ik erg op mijn plek. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik me in de ggz met nóg meer vuur en passie voor zou willen inzetten. Als ik nog een keer zou willen switchen, zou ik binnen Inforsa nog wel een keer met kinderen en jeugd willen werken. Ook beleef ik veel plezier aan supervisie en lesgeven.”

Inforsa is de expert op het gebied van zeer ernstige (forensische) psychiatrische problematiek, vaak in combinatie met verslaving. Daarnaast is sprake van ontwrichting en/of delictgedrag.

Meer weten overonderzoek, innovatie en kennis van andere GZ-psychologen, klik hier

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van Inforsa? Kom langs voor vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per e-mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken