Levy – Verpleegkundige HIC+ Mentrum kliniek Nieuwe Meer

september 2020

‘Als verpleegkundige in de ggz biedt je ondersteuning aan mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid of aandoening. In dit proces werk je nauw samen met naasten, het multidisciplinaire team en ketenpartners waarbij de focus ligt op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Om hier te kunnen werken moet je sterk in je schoenen staan, humor hebben, communicatief vaardig, een teamspeler en vooral gewoon jezelf zijn.

De doelgroep ervaart vaak problemen op verschillende leefgebieden, wat maakt dat je bijzondere of intrigerende verhalen hoort. Het kan zo zijn dat dit voor jou heel indrukwekkend is of je persoonlijk raakt, maar dat vind ik juist zo mooi aan dit vak. Als team zijn wij heel hecht en ondersteunen we elkaar bij alle, soms heftige situaties, die je tegen kan komen.

Wat ik het meest uitdagende vind is dat wanneer iemand bij ons wordt opgenomen, dat meestal een vrij intensieve of donkere periode uit hun leven is. Om samen richting te geven aan herstel en weer op zoek gaan naar het licht is wat mijn werk zo bijzonder maakt. Na de crisisfase kijken we naar hoe het vervolgproces eruit kan zien zoals weer naar werk, opstarten van lotgenotencontact, dagbesteding of vrijwilligerswerk. Hoe kan iemand wél weer deelnemen aan de maatschappij.

Wat betreft doorgroeimogelijkheden bij Arkin, die zijn er genoeg! Je kunt verschillende cursussen volgen of jezelf verder ontwikkelen met een vervolgstudie. Het mooie aan Arkin is natuurlijk dat we grotendeels onze eigen ketenpartners zijn. Zo is er vaak al een doorstroommogelijkheid en doet Arkin zijn best om voor iedereen een plekje te creëren.

Dagelijks ga ik met plezier naar mijn werk. Het is heel waardevol om als verpleegkundige een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van je medemens. Het stigma is helaas vaak nog groot en maakt het lastig voor mensen met een psychische kwetsbaarheid om weer deel te nemen aan de maatschappij of een vertrouwensband op te bouwen. Binnen een gedwongen kader moet je vaak net een stapje harder zetten, dat maakt het ook zo uitdagend en puur.

Mijn advies zou zijn, loop gewoon een keer een dagje mee om te kijken hoe de ggz echt is. Kom gewoon eens kijken hoe prachtig het is om dit werk te mogen doen, hoe warm de teams zijn en hoe mooi het is om mensen te ondersteunen bij andere leefgebieden en problemen.’

Wil jij weten hoe het nu met Levy gaat? Bekijk haar nieuwe verhaal, klik hier.