Age ter Veen – systeemtherapeut

Werken in een multidisciplinair team geeft veel zekerheid

Interview met Age ter Veen, systeemtherapeut bij het Centrum van Relationele Therapie, Arkin Jeugd en Gezin.

“En nu wil ik het echt weten, wie van jullie spreekt de waarheid?” of “Als jullie ruzie maken, kruip ik altijd in de kast en duw ik mijn oren dicht”. Uitspraken van kinderen die mij blijven raken. De aanname dat ouders die onderling spanning en strijd kennen, de zorg voor hun kinderen niet genoeg prioriteit geven, ligt gelukkig ver achter mij . Het kan ons allemaal overkomen. In de vijf jaar waarin ik met deze gezinnen werk, is het mij heel duidelijk geworden dat wat er ook misgaat het niet ontbreekt aan liefde voor hun kinderen. Als het leven toeslaat, door ziekte, verliezen van huis, baan of relaties, is het een kwestie van overleven. Zie dan maar eens goed zicht te houden op wat je kinderen nodig hebben.

Ouders of koppels proberen staande te blijven ondanks de pijn en frustratie die gevoeld wordt omdat het niet lukt je partner te bereiken, het niet lukt uit te leggen waarom je zo geraakt bent door wat hij of zij doet. Woede, verdriet en, als het langer duurt, teleurstelling of zelfs verharding. Kinderen die proberen extra gezellig te zijn in de hoop dat de sfeer in huis wat fijner wordt. Maar ook kinderen die verschillende angsten hebben of juist woede-uitbarstingen, laten zien waarvan de aanleiding niet goed te begrijpen valt. Binnen een context zoals hier beschreven, zoeken ouders naar hulp voor angst of somberheid bij zichzelf en concentratieproblemen bij hun kinderen.

Zelf heb ik lang gewerkt in de verslavingszorg. Problemen staan nooit op zichzelf en zijn vaak veel beter te begrijpen als je ziet wat er allemaal nog meer speelt binnen een (gezin)systeem, school of een andere belangrijke context. Ik heb geleerd dat de grootste gedragsverandering of verbeteringen ontstaan als de verbinding met die belangrijke ander weer herstelt, als de ruzies stoppen en de spanning thuis vermindert.

Het werken bij het Centrum voor Relationele Therapie en de opleiding tot systeemtherapeut die ik via Arkin Jeugd & Gezin heb kunnen volgen, heeft mij de ogen geopend voor deze, in ‘zwaar weer’ verkerende gezinnen. Als behandelaar binnen een individueel traject kon ik frustratie voelen als de klachten, ondanks intensieve behandeling, onverminderd op de voorgrond bleven staan. Nu is dat anders, niet alleen die ene patiënt met zijn gezondheidsklacht in de spreekkamer maar ook partners, gezinnen of belangrijke anderen komen mee. Een visie die binnen Arkin Jeugd & Gezin wordt uitgedragen.

Met een hoog specialistisch team zetten wij ons bij Arkin Jeugd & Gezin in om de rust terug te brengen in ‘geëscaleerde’ en ‘oververhitte’ gezinnen. Wij verlenen consultatie aan ketenpartners binnen het werkveld en denken mee in complexe situaties met als doel de spanning te verlagen, ouders te helpen weer voor hun kinderen te zorgen zodat kinderen de ruimte krijgen op te groeien tot gezonde evenwichtige volwassenen. Kortom; werken binnen Arkin Jeugd & Gezin is het verschil maken en verveelt nooit.

Lijkt jou dit ook mooi werk? Bekijk onze huidige vacatures voor systeemtherapeut hier.