Coördinerend verpleegkundige Yoran

Yoran is coördinerend verpleegkundige op de HIC-afdeling bij Mentrum.

”Je moet een actieve doener met een open mind zijn om in de ggz te werken”

“Ik heb een week meegelopen op een afdeling, en de dynamiek en sfeer pakten mij meteen.” Een carrière in de ggz stond niet direct boven aan het verlanglijstje van Yoran. Hij vertelt: “Na het voortgezet onderwijs had ik geen enkel idee wat bij mij zou passen. Toen wees mijn moeder – die zelf ook bij een ggz-organisatie werkt – mij op werken en leren bij Arkin.” In 2016 begon Yoran als meewerkend leerling bij Arkin, nu is hij seniorverpleegkundige op de High Intensive Care-afdeling (HIC) bij Mentrum in Amsterdam-Noord.

Yoran legt uit: “Wij vangen voornamelijk cliënten uit de chronische psychiatrie op, bijvoorbeeld uit de herstelklinieken Reigersbos en Spoorburg. Mensen die daar in crisis geraken, komen bij ons om te stabiliseren. Heel soms vangen we ook mensen op die via het crisiscentrum bij ons binnenkomen.”

Nooit saai
Deze week draait Yoran avonddiensten. Elke dienst begint met de overdracht. “We bespreken hoe het psychisch en lichamelijk met de cliënten gaat. Soms is er ruimte voor een compliment, soms stellen we kritische vragen. ‘Waarom heeft de arts nou voor deze interventie gekozen?’ Dat kan hier gelukkig  binnen de HIC gewoon: psychiaters en managers zijn heel toegankelijk.”

Hoofdmoot van Yorans werk in de avonddienst vormt de medicatie. Voor de rest bestaat zijn werk vooral uit observeren en monitoren. “Mensen met een psychiatrische stoornis gedragen zich elke dag weer anders. Het is nooit saai. De ene keer is iemand heel rustig. De andere keer vliegt iemand volledig uit de bocht. Dat vind ik iedere keer indrukwekkend. Was de cliënt gisteren heel blij, de andere keer schreeuwt hij alles bij elkaar. Je moet dan meteen schakelen. Wat voor interventie is er nodig? Sturen we iemand naar de eigen kamer om tot rust te komen? Moeten we medicatie aanreiken? Je bent constant in actie.”

“Vergeet niet: werkelijk iedereen kan zomaar ggz-zorg nodig hebben.”

Charme van de avonddienst
Yoran geeft toe dat de late dienst wel een kleine voorkeur heeft: “Overdag is het druk op de afdeling. Met de arts praat je dan met cliënten en overleg je samen over het beleid. Is er een medicatiewijziging nodig? Moet iemand worden aangesproken op zijn gedrag? Of is iemand toe aan nieuwe vrijheden? De late dienst heeft net iets meer charme. Dan kook je samen met cliënten en collega’s, je doet sportactiviteiten en er is ruimte voor een langer gesprek van mens tot mens.”

Wie aan de zorg van Yoran is toevertrouwd, kan rekenen op zijn steun in goede en slechte tijden: “Mensen zijn hier op een plek waar ze zich enigszins veilig voelen. Dat zullen ze zelf misschien niet bevestigen, maar dat gevoel van veiligheid probeer ik nog meer te benadrukken. ‘Hoe slecht of goed het ook met je gaat, ik ben er voor je!’.”

Webinar

Ontdek waarom de complexe psychiatrie mooier is dan je denkt – HIC afdeling ! Meld je aan voor ons webinar.

Doelgroep: verpleegkundige en agogen

Bekijk het webinar, klik hier

Vacatures

Kleine overwinningen
“Gaat het goed met de cliënt, dan kunnen we gewoon een spelletje doen. Gaat het slechter, dan probeer ik hen hun situatie te laten inzien. Ik vertel welk gedrag ze vertonen, wat mogelijk de oorzaak daarvan is, welke keuze ze kunnen maken en ik waarschuw ook als gedrag niet door de beugel kan. Helaas is ziekte-inzicht bij deze groep – waaronder mensen met een verstandelijke beperking – moeilijker te creëren, maar ik probeer mensen zoveel mogelijk mee te nemen in hun eigen situatie.”

Yoran geeft in zijn werk niet snel op. “Zo had ik laatst een cliënt die nauwelijks contact meer had met haar kinderen. Als begeleider heb ik geprobeerd dit contact te versterken. Dat is op zekere hoogte gelukt, wat een mooie overwinning is. Het zijn tenslotte de gezinsleden die de cliënt ook op de goede momenten hebben meegemaakt. Die hebben zoveel herinneringen met elkaar en je merkt dat dat wat losmaakt bij de cliënt. Die normaliteit van dat contact met dochter en zoon geeft ook vertrouwen: ‘Ik kán dat contact weer hebben’.”

Puurheid
Of Yoran ooit eens in de ziekenhuis- of ouderenzorg wil werken? “Dat ben ik niet van plan. Het zijn juist de cliënten met een ernstige psychiatrische stoornis die mijn werk zo bijzonder maken. Het zijn mensen die net als jij en ik ook op een voetbalclub hebben gezeten, die ook hobby’s hebben als film kijken. Ze zijn dan misschien wel heel ziek en afhankelijk, tegelijkertijd zijn ze ook heel puur. Ben ik naar de kapper geweest en vinden ze het kapsel niet mooi, dan krijg ik dat meteen te horen. Die puurheid vind ik wel heel leuk aan mijn werk.”

Als het aan Yoran ligt, kiezen meer verpleegkundigen voor de ggz. Hij merkt wel dat er nog wel wat vooroordelen zijn. “Sommigen denken dat het werk in de ggz saai is, maar het is juist erg uitdagend. Het is nooit hetzelfde. En dan zijn er nog diegenen die denken dat je de hele dag alleen op een stoel zit om te praten met cliënten. Maar je bent gewoon de hele dag fysiek bezig.”

“De dynamiek en de sfeer van de ggz pakten mij meteen.”

Open minded
Wie aan de slag wil in de ggz, moet een echte doener zijn, vindt Yoran. “En je moet bovenal open minded zijn. Er rust jammer genoeg nog een taboe op de ggz. Ja, je stapt inderdaad in een andere wereld als je hier binnenkomt, en ja, het kan soms wat raar en ‘engig’ zijn als je niet weet wat er met iemand aan de hand is. Maar ik zie ggz-cliënten vooral als mensen in hun puurste vorm, ook al is het de verkeerde kant op.”

“Als je je telkens weer kunt indenken dat werkelijk iedereen in de ggz kan terechtkomen, weet je hoe belangrijk je werk is. Ik vind het jammer dat mental health zo’n ondergeschoven kindje in de zorg is. Dat verdient veel meer aandacht. Ook van collega-verpleegkundigen uit andere takken van de zorg.”

 

Meld je aan om een dagje mee te lopen en ervaar zelf hoe mooi het werken in de ggz kan zijn!

 

Meer weten over de complexe psychiatrie, klik hier