Ontmoet groepsbegeleider Marjolein

Foto MarjoleinNaam: Marjolein Roche
Functie: Groepsbegeleider IBA
Specialisme: Sinai Centrum

“Ik heb de overstap gemaakt naar de Intensieve behandelafdeling (IBA) van het Sinaï centrum, om te leren hoe ik professioneel en deskundig kan aansluiten bij een behandeling, samen met een multidisciplinair team. Dit betreft samenwerken met zowel psychiaters als psychologen, verpleegkundigen, groepsbegeleiders, verpleegkundig specialisten, een huisarts en een ervaringsdeskundige.

Bij de IBA bieden wij intensieve traumabehandeling en herstelopnames (op basis van specifiekere indicaties) aan. Er wordt zowel een individueel behandelprogramma aangeboden, als ook een dagprogramma voor cliënten, waarin modules worden aangeboden voor de gehele groep.

Mijn werk bestaat vooral uit het bieden van ondersteuning in het gehele therapeutische proces. Zo helpen we cliënten om de draad weer op te pakken na de therapiesessies. Daarnaast ondersteunen we organisatorisch. We zijn de oren en ogen voor de behandelaar, omdat ons team 24/7 aanwezig is. Wij ondersteunen ook bij verschillende programmaonderdelen, zoals: sport, beeldende therapie, psycho-educatie en meer.
De sfeer in het team en in de organisatie is heel gezond te noemen. We hebben hoog gewaardeerde normen en waarden in de omgang met elkaar, maar ook op het gebied van een gezonde werkdruk en door het werk samen te dragen. Ik kan mijn dienst met een gerust hart overdragen aan mijn collega en dan weet ik dat alles goed komt.

Daarnaast kan ik zo veel leren van de doelgroep. Een mens is niet statisch, maar dynamisch. De cliënten van onze afdeling zijn keer op keer het bewijs voor mij, over hoeveel veerkracht een mens beschikt. Ook wel: hoeveel hulpbronnen men (met soms wat ondersteuning) zelf kan aanspreken om te herstellen van pijnlijke zaken. Dit met als doel om weer te gaan bouwen aan een voor hen waardevol leven.

Verder is er ruimte om projecten op te pakken, als je dat wilt. Zo heb ik met veel plezier, samen met een aantal collega’s, een module over ‘zelfzorg’ ontwikkeld en geïmplementeerd in het dagprogramma voor cliënten. Er is bijvoorbeeld ook een collega die werkt aan hoe seksualiteit bespreekbaar gemaakt kan worden, tijdens een behandeling.

Het is een prachtige bijdrage aan mijn leven om op deze afdeling te werken. In het bijzonder om zo (al is het maar af en toe) ook van betekenis te kunnen zijn in iemand anders zijn of haar leven.”