Ontmoet sociaal psychiatrisch behandelaar Elisabeth

Elisabeth werkt als sociaal psychiatrisch behandelaar bij PuntP.

Mijn werkdag is een succes als een cliënt een stap heeft kunnen zetten. Dat hoeft niet iets groots te zijn. Laatst vertelde een cliënt dat hij na vijf jaar weer naar tennisles was geweest. Ja, dat is toch fantastisch! Ik ben heel erg van de doelen, maar dat hoeven van mij echt geen grote te zijn. Een cliënt vertelde bijvoorbeeld dat het haar was gelukt om dagelijks drie keer te eten. Het is supermooi als dat lukt.

Nieuwe uitdaging

Ik werkte eerst als groepsbegeleider bij de dagbehandeling van Jellinek en wilde graag verandering van plek maar ook van doelgroep. Hier is de doelgroep ‘mensen met een stemmingsstoornis’. Ik had nog niet eerder met die doelgroep gewerkt, dus dat leek mij wel een mooie uitdaging!

Diversiteit van de doelgroep

Wat ik meteen opmerkte en waar ik enorm van geniet, is de diversiteit van de doelgroep. Op twee locaties werkend, namelijk in Amsterdam Noord en in Oost, krijg ik te maken met verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden. Van expats en studenten tot echte Noord-Amsterdammers; elke dag is anders en biedt nieuwe gesprekken.

Het is leuk om met deze doelgroep te werken omdat de mensen met een stemmingsstoornis vaak hele grappige mensen zijn. Dat klinkt misschien gek, maar er zit heel veel humor onder de zwaarte van de problematiek. Natuurlijk is het niet allemaal lachen, grappig en leuk, maar er is bij veel cliënten ook wel goede mensenkennis en zelfkennis aanwezig. Zij kunnen er ook wel de humor van inzien.

De behandeling is gericht op wat de cliënt wil

Mijn rol als behandelaar bij PuntP is gericht op stabilisatiemodules, waarbij ik cliënten voorbereid op een psychologische behandeling of soms is het stabiliseren al het doel van de behandeling. Ik werk nauw samen met een psychiater als behandelkoppel, en we bieden individuele sessies aan die gericht zijn op verschillende levensgebieden van de cliënt. Dit kan gaan over werk, huisvesting of bijvoorbeeld dagbesteding. We stellen signaleringsplannen op om verdere terugval te voorkomen. Soms geven we ook groepsessies. De behandeling is gericht op wat de cliënt wil en op wat wij denken dat een passende behandeling is. De samenwerking met de psychiater is superfijn en laagdrempelig. Zij zien mij echt en waarderen ontzettend mijn oordeel over de cliënten. Elke vier weken bespreek ik mijn caseload met de psychiater.

Vrijheid als behandelaar

Wat ik vooral waardeer aan werken bij PuntP is de vrijheid die ik als behandelaar krijg om interventies in te zetten op basis van mijn scholing in ACT en CGT. Deze vrijheid stimuleert me om creatief en doeltreffend te zijn in mijn aanpak. Ook geeft het mij voldoening om te zien dat mijn gesprekken een positieve impact hebben op het leven van mijn cliënten.

Bij ons heb je veel kansen om je te ontwikkelen als behandelaar. Zo zijn er veel verschillende trainingen die je kan volgen. Hier moet je echt op jezelf vertrouwen als behandelaar. Jij bent het instrument, tijdens een gesprek kan je niet terugvallen op iemand, je gespreksvaardigheden moeten gewoon up to date zijn. Je moet kunnen knallen, interventies op de juiste momenten kunnen inzetten en kunnen de-escaleren.

Je moet een groot palet hebben aan instrumenten die je in moet kunnen zetten op bepaalde momenten dat je denkt ‘oh mijn God, wat gebeurt er hier?’. Soms is het nog steeds overweldigend en denk ik ‘wat heb ik nou gedaan of gezegd?’. Je bent ook maar een mens. Dat is ook wat het wel echt heel erg leuk maakt. Het is heel vrij, divers, en je kan van alles inzetten. Het is niet een standaardbehandelingsprotocol, het is aangepast aan de hulpvraag van de cliënt. Wat psychologen wel hebben, dat hebben wij dus niet.

Nieuwsgierig geworden naar de functie van Elisabeth bij PuntP? Dan heb je geluk ze zoeken een nieuwe collega.

Bekijk snel de vacatures bij PunP, klik hier