Ontmoet verpleegkundige Monique

Verpleegkundige Monique Bruijn is 33 jaar en woont samen met haar vriend en twee katten in Heerhugowaard.

Monique houdt van reizen en zwemmen en werkt in het dagelijks leven als verpleegkundige in de Forensisch Psychiatrische Kliniek van Inforsa. Hieronder vertelt Monique wat haar werk bij Inforsa bijzonder en leuk maakt.

Voordat ik in de GGZ ging werken kwam ik als verpleegkundige al wel eens in aanraking met patiënten die angstig of verward waren. Die mensen hebben natuurlijk ook zorg nodig. De uitdaging om deze mensen die zorg te kunnen geven die zij nodig hebben sprak mij erg aan. Daarom heb ik besloten om de GGZ kant op te gaan.

Inmiddels werk ik al een tijd bij Inforsa op de Forensisch Psychiatrische Kliniek. Ik werk op een afdeling voor langdurige zorg, waarbij sprake is van gedwongen opname. Cliënten blijven hier normaal gesproken 6 tot 8 jaar. Hierdoor leer je ze goed kennen en draag je voor lange tijd bij aan hun behandeling. Onze teams zijn multidisciplinair, wat wil zeggen dat iedereen in het team vanuit zijn eigen achtergrond bijdraagt aan de behandeling van de cliënten.  Je bespreekt samen met je team hoe de dag eruit gaat zien en gaat dan aan de slag met de cliënten op de afdeling.

De behandeling staat bij ons op één. We geven echt zorg op maat. Ik verricht nog wel somatische handelingen, maar over het algemeen zijn wij als verpleegkundigen veel meer aan het begeleiden. Je begeleidt mensen op de afdeling, bij verloven en ook één op één.

“Belangrijk is dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet”

Communicatie is in ons werk heel belangrijk. Dit geldt binnen je team, maar ook in het contact met de cliënten. Het is voor hen belangrijk dat je doet wat je zegt en ook zegt wat je doet. Als iemand verward of angstig is, dan kan die persoon misschien heel heftig overkomen. De uitdaging is dan om daar met je kennis en ervaring goed op aan te sluiten. Zo kan je vaak de situatie goed de-escaleren. Het zijn gewoon mensen van vlees en bloed. Ze vreten je echt niet op.

De ene client is de andere niet. Dat kan je bijvoorbeeld goed merken bij ziektebesef. Sommigen weten dat zij ziek zijn, maar een groot deel ziet dat zelf niet. Zorg op maat is daarom erg belangrijk. Ons voornaamste doel is het terugdringen van recidivegevaar. De behandeling moet er dus uiteindelijk voor zorgen dat mensen geen delict meer plegen zodra zij buiten de deur zijn. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat we de mensen handvatten geven zodat zij ook weer goed terug kunnen keren in de maatschappij. Dat vind ik een mooie uitdaging. Ik heb bijvoorbeeld een client gehad die enorm verward bij ons binnenkwam. Diezelfde jongen woont nu op zichzelf in Den Haag. Hij moest van erg ver komen, maar hij heeft enorme stappen gemaakt. Hij is heel goed door de behandeling gegaan.

Ik heb het erg naar mijn zin bij Inforsa en haal veel voldoening uit mijn werk. Waarom andere verpleegkundigen ook bij Inforsa moeten komen werken? Omdat het een van de meest uitdagende banen in de Psychiatrie is, waar je veel voldoening uit kan halen. Je leert ontzettend veel over je vak en ook over jezelf. Daarnaast staat het ook nog eens erg goed op je CV.

 

Meer willen weten over de mogelijkheden bij Inforsa? Bekijk eens de vacatures.