Behandelaar/Counselor Maaike Rienks

Maaike Rienks is behandelaar/Counselor en Coördinator bij JellinekMinnesota

“Het mooie van mijn werk is dat ik cliënten weer terug zie van drie jaar geleden. Toen begon ik net met werken bij Jellinek. Ze zijn gezond en hebben hun leven weer opgepakt. Eén cliënt zit in onze cliëntenraad. Elke keer als ik hem tegenkom spreekt hij weer zijn dankbaarheid uit over wat ik voor hem heb betekend. Ook komen er cliënten terug die nu lezingen geven en vrijwilligerswerk doen. Het is mooi om te zien dat ik echt een verschil heb kunnen maken in hun leven.

Verslaving kan iedereen treffen. We zien bijvoorbeeld mensen die alles zijn kwijtgeraakt maar ook mensen die gewoon een huis en gezin hebben, advocaten en mensen met een hoge functie zoals CEO. En alles wat daartussen zit. Dat geldt ook voor de leeftijd. Onze cliënten zijn tussen de 18 en 75 jaar oud en hebben verschillende soorten verslavingen. Van alcohol en drugs tot gokken en andere gedragsverslavingen. Dat maakt het werk heel interessant.

Ik werk als counselor bij JellinekMinnesota, ‘counselor’ is ook wel een ander woord voor behandelaar. Als counselor ben je spin in het web van de behandeling van de cliënt. Zij volgen het Minnesotamodel. Deze behandeling is gebaseerd op de 12 stappen van de zelfhulpgroepen van anonieme Alcoholisten.  Je hebt je caseload en daar regel je alles omtrent de behandeling, zoals individuele gesprekken en groepsessies. Je onderhoudt ook contact met het systeem, zoals overige betrokken partijen en de naasten van cliënten.

Als counselor is belangrijk dat je gezonde grenzen voor jezelf stelt en daar ook echt naar handelt. De doelgroep kan soms druk uitoefenen, omdat ze ook gewend zijn aan de Quick Fix. Ook een term binnen de verslaving die voortkomt uit: ik wil me nu goed voelen dus ga nu wat gebruiken.

Naast mijn werk als counselor heb ik van Jellinek de kans gekregen om de rol van coördinator op mij te nemen. Ik ben bijvoorbeeld bezig met sollicitaties of juist meer beleidsinhoudelijke taken, neem veel taken over van het management en werk mee aan projecten. Binnen Jellinek zijn er genoeg mogelijkheden om verder door te ontwikkelen. Ze denken echt met je mee, zo is ook deze functie voor mij gecreëerd en neem ik deel aan het talent development programma van Jellinek. Als je je verder wilt ontwikkelen in de behandelkant zijn er ook genoeg mogelijkheden.

Arkin is een fijne werkgever om voor te werken. Er hangt een fijne sfeer, waar goed met elkaar wordt omgegaan. De samenwerking tussen de verschillende disciplines is heel gemakkelijk, want iedereen is toegankelijk. Samen willen we de beste behandeling voor de cliënt. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen expertise en bespreekt dat weer met elkaar, zodat we de beste zorg kunnen bieden.

We hebben een superleuk team met elkaar en zijn best hecht. Dat is ook belangrijk. We ondernemen ook activiteiten na werktijd. Over twee weken hebben we weer een teamuitje, we gaan bowlen en uit eten. Regelmatig organiseren we ook andere dingen na werktijd. Dat is vrijblijvend, wie het leuk vindt sluit aan en is welkom.”