Ontmoet trajectcoach Guanita

Foto GuanitaNaam: Guanita Rijmers
Functie: Trajectcoach Participatie
Specialisme: Roads

“Ik werk nu ongeveer acht jaar bij Roads als trajectcoach participatie. Door mijn stage bij kliniek Mentrum Sporenburg ben ik terechtgekomen bij Roads. Een klein, enthousiast team van Roads werkte toen ook bij deze kliniek. Ik was nieuwsgierig naar wat zij deden en kwam erachter dat het werk mij interessant leek. Ik ben toen na mijn stage als trajectcoach gaan werken bij Roads. Sindsdien help ik mensen met het vinden van hobby’s, zingeving, doelen en structuur. De doelgroep is heel breed, het gaat om mensen met psychiatrische problematiek en/of een verslaving. Vanuit alle specialismen van Arkin krijg ik aanmeldingen. Dat maakt mijn werk afwisselend.”

Elk persoon wil een plekje in de maatschappij

“Ieder mens heeft een ander persoonlijk verhaal. Het aanvoelen hoe ik het beste contact kan maken met een persoon vind ik het leukste aan mijn baan. Daarnaast vind ik het belangrijk om vertrouwen te creëren. Als ik merk dat een persoon zich op zijn gemakt voelt, dan ben ik blij. Dat is voor mij het mooiste compliment dat ik tijdens mijn werk heb mogen ontvangen. Vervolgens kunnen we samen gaan onderzoeken waar mogelijkheden liggen en waar iemand mee verder kan. Als je iemand voor je hebt, dan weet je nooit waar het heengaat en waar je over een paar maanden bent. Als trajectcoach wil je iemand helpen om een stap verder te zetten in het leven. Elk persoon wil een plekje in de maatschappij, ook mensen met een rugzak. Ik probeer altijd eerst of een reguliere plek lukt, bijvoorbeeld om te werken of een opleiding te volgen. Als dat niet lukt, dan kun je altijd terecht bij Roads met de juiste begeleiding.”

Werken als trajectcoach

“Ik heb altijd interesse in de mens gehad, hoe een persoon denkt of doet. Naast interesse in de mens, is geduld ook een belangrijke eigenschap voor een trajectcoach. Je maakt na een gesprek een plan met mooie doelen, maar bij de uitwerking gaat het vaak niet in een rechte lijn. Je moet flexibel kunnen meebewegen met iemand. Als trajectcoach participatie werk je vrij solistisch. Je regelt en organiseert alles zelf, dus er wordt een hoge mate zelfstandigheid van je gevraagd. Maar natuurlijk kun je altijd brainstormen of overleggen met collega’s. Tijdens mijn werk ben ik vaak onderweg. Ik spreek vaak af in buurthuizen of bij iemand thuis.

Mijn team is heel gezellig en mijn leidinggevende is heel betrokken. Daarnaast organiseert Roads als organisatie mooie dingen voor werknemers, bijvoorbeeld teamdagen en een medewerkersdag. Het blijft een mooie werkplek en er heerst een warme sfeer. Als je hier werkt, doe je het vanuit je hart.”