Ontmoet verpleegkundige John

John de JongWie: John 
Functie: Verpleegkundige High Care Detox
Merk: Jellinek

Hoe ben je in de High Care Detox terechtgekomen?
“Ik ben er deels ingerold. Na mijn opleiding Maatschappelijk werk kon ik gaan werken in een verslavingshostel, om vanuit daar de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen. Daarna ben ik nog aan de slag gegaan als senior verpleegkundige binnen de psychiatrie.

Toen ik vader werd, wilde ik dichter bij huis gaan werken. Een oud klasgenoot zei dat er altijd nog mensen gezocht werden voor in de verslavingszorg en daardoor ben ik in de High Care Detox beland.”

Waarom doe je dit werk graag?
“Mijn oud klasgenoot zei dat de verslavingszorg echt bij mij past en ik het vast leuk zou vinden. Dat is ook zo. Het werk is een soort van constante crisis waar mensen inzitten, waar ik ze dan graag mee help om er weer bovenop te komen.”

Wat hoort er standaard bij jouw werk?
“Vandaag heb ik een zogeheten VIT-dienst. Dan werk ik in het verslavingsinterventieteam. Huisartsen en andere instanties in de regio kunnen mij dan bellen voor hulpvragen en crisisgevallen bij verslavingen. Denk hier bijvoorbeeld aan vragen over hoe ze met iemand om moeten gaan of moeten aanmelden voor zorg. Daarnaast coördineer ik mogelijke opnames. Mocht er een crisisaanmelding zijn, dan nodig je de cliënt uit voor een inschattingsgesprek en een mogelijke opname. Bij Jellinek zijn deze opnames vrijwillig. Het gesprek doe je samen met een VIT-arts.

In dit werk gaat het echt om mensen in crisis en daar spelen verschillende factoren een rol in. Mensen zijn in crisis wanneer ze volop aan het gebruiken zijn, er zijn lichamelijke gevaren en veel mensen blijven bijvoorbeeld gewoon autorijden als ze onder invloed zijn. We stellen constant de vraag ‘Kan iemand op deze manier blijven functioneren in de maatschappij of moet hij worden opgenomen?’. Dit kun je ook lezen als: is de persoon een gevaar voor zichzelf of de maatschappij? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, moeten we ingrijpen.”

Waarom heb je gekozen voor Jellinek?
“Zoals ik hierboven al zei doordat ik werk in de buurt zocht en een bekende mij dit adviseerde. Jellinek zelf biedt mij werk in de buurt als verpleegkundige en er zijn ook voldoende doorgroeimogelijkheden. Daarnaast is Jellinek een bekende naam in de verslavingszorg.”

Wat wist je nog niet voordat je bij de HCD kwam werken?
“Ik kende GHB nog niet. En dan bedoel ik specifiek hoe de afbouw hiervan gaat. Als mensen met een GHB-verslaving hier zijn opgenomen om te detoxen, dan krijgen ze GHB van ons volgens een speciaal afbouwschema.

Dat de preventieafdeling best groot is, wist ik vanuit de Ondernemingsraad. Maar ik wist nog niet dat Jellinek bijvoorbeeld horecatraining geeft over hoe je met mensen omgaat die verslavingsgedrag vertonen. Dat vind ik wel bijzonder.”

Waarvoor zou je als verpleegkundige kiezen voor de verslavingszorg?
“Voordat ik hier wekte zat ik op een afdeling ouderenpsychiatrie. Dat was vooral mensen uit bed halen, wassen en aan de ontbijttafel zetten. Het was meer de somatische zorg rondom de psychiatrie. Bij de verslavingszorg is de zorg wel een stuk korter, maar je bent veel meer bezig op het niveau van psychiatrie en het afkicken zelf. Het is meer psychiatrische begeleiding en begeleiding in het psychisch en somatisch afkicken.

”Daarnaast is verslavingszorg gewoon leuk! Je ziet veel mensen weer terugkomen, dat vinden sommige nog weleens vervelend, maar het geeft ook de kans dat je op lange termijn wel iets kan betekenen voor iemand.”

Soms kan je ook binnenkomen bij iemand en bewustzijn creëren. Verder biedt het ook de kans te kunnen vragen wat je deze keer anders kunt doen, zodat de persoon niet terug hoeft te keren.”

Ben je door het verhaal van John geïnteresseerd geraakt in een baan bij Jellinek? Kijk hier voor alle openstaande vacatures!