Ontmoet Verpleegkundige Joke Koenders

Naam: Joke Koenders
Functie: Verpleegkundige Medium Care
Specialisme: Jellinek

Er gebeuren echt wondertjes, om het zo zeggen, op de afdeling. Veel cliënten knappen lichamelijk erg op. Sommige cliënten maken een foto van zichzelf op de dag dat ze binnenkomen en een foto aan het einde van de opname. Daar zit zo’n groot verschil in, en dat binnen één week! Het is mooi dat je daar als verpleegkundige een bijdrage aan kan leveren.

Er wordt vaak over mensen met een verslaving gezegd dat ze geen ruggengraat hebben. Maar het is heel zwaar om in een verslaving te zitten, laat staan om ervan af te komen. Ze maken dan de keuze om toch de eerste stap zetten. Dat is zo moedig!

Als verpleegkundige op medium care detox is geen dag hetzelfde. Mijn rol is de cliënten begeleiden bij hun dag- en nachtritme. We hebben een vast programma. Denk aan opstaan, samen eten, controles, medicatie, wandelen, groepsmomenten en weer naar bed gaan. We helpen ze bij het opnieuw leren leven zonder dat ze gebruiken, stap voor stap. Elke dag niet gebruiken of drinken is er een. Deze dagen rijgen zich aaneen als een lange ketting van niet gebruiken. We laten zoveel mogelijk aan de cliënt zelf over. Mijn dag is een succes als ik iemand verder heb kunnen helpen in het herstel.

Wat het leuke is van de afdeling is dat je mensen tegenkomt uit alle lagen van de bevolking, want een verslaving kan helaas iedereen treffen. Het is mooi om te zien dat over het algemeen de cliënten op de afdeling goed matchen en elkaar helpen in elkaars proces.

Als je als verpleegkundige op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is de verslavingszorg een mooie stap. Je leert veel over de verschillende verslavende middelen, zoals alcohol en andere soorten drugs. Je leert mensen te begeleiden bij hun lichamelijk herstel en een aanzet te geven tot het leren omgaan met hun verslaving.

Enthousiast geworden over het werken bij Jellinek? Bekijk snel de vacatures, klik hier