GZ-psycholoog Anne

Anne Peerdeman is GZ-psycholoog bij Novarum.

“Soms vraag ik mij wel eens af: Wat héb ik voor baan? En cliënten vragen het mij zelfs ook wel eens. Als je bij Novarum werkt heb je een baan waarbij je cliënten helpt in te zien welke fratsen hun eetstoornis met hen uithaalt.

Water bij olijfolie doen om in te bakken want dat scheelt toch weer kilocalorieën? Ik wist niet dat dat kon. Eten in je mond nemen voor de smaak en weer uitspugen. Nog even naar de WC vlak voor een weegmoment. Alleen maar broccolirijst, rijstwafels, hummus, water. Speciaal naar de winkel voor eetbui-eten. Honderd keer per dag in de spiegel kijken. Zeven keer per week sporten. Weer bloed moeten prikken. Onze cliënten zijn er maar druk mee, en als behandelaar bij Novarum ben je druk met hen om hen er uiteindelijk minder druk mee te laten zijn.

Een werkdag bij Novarum is nooit saai, ook al doet dit anders vermoeden aangezien je ‘alleen maar’ met eetproblemen en een vast protocol werkt. Niets is minder waar. Je ziet, helemaal als GZ-psycholoog, veel mensen die naast een eetstoornis bekend zijn met comorbide problematiek en dan is het een mooie uitdaging het protocol te blijven volgen, omdat dit hen volgens onze visie uiteindelijk het meest zal helpen. Het geeft voldoening om mensen die al veel behandelingen hebben ondergaan en veel andere psychische klachten hebben te zien opknappen, daar waar zij elders in de GGZ ‘te complex’ zijn bevonden. Doordat er een stevig fundament in de vorm van een protocol wordt gebruikt ben je minder zoekende naar de juiste behandelmethode en heb je meer oog voor je individuele cliënt. Iedere cliënt is uiteraard anders en de een meer anders dan de ander.

Naast cliëntcontact bestaat mijn werkdag uit administratie, overleggen over intakes en lopende behandelingen en het geven van werkbegeleiding aan masterpsychologen. Tussen gesprekken door hoor je in de flexruimte nog eens iets over je collega’s, inclusief zonder uitzondering van elke collega excuses voor het nog iets uit de celebrations-doos pakken ‘Nou, nu echt nog eentje hoor!’. Om maar even aan te geven dat ook eetstoornis-behandelaren mensen zijn. Soms is het werken vanuit de flexruimte wat té gezellig, maar bovenal is het leerzaam en bevordert het samenwerking. Het leuke aan werken bij Novarum vind ik in dit opzicht dat iedereen elkaar wel iets wil leren doordat het een warm en kundig team is.

Nog even terug naar de cliënten. Doordat het hebben van een eetstoornis van zo’n grote invloed is op andere levensgebieden (fysieke gezondheid, gezin, werk, sociale contacten, stemming) help je cliënten niet alleen met het herstellen van hun eetstoornis, maar daarmee ook (en soms heel letterlijk) met het weer leven. Dit maakt het werken bij Novarum heel bijzonder.”

Plan een vrijblijvend gesprek

Interesse? Plan direct een gesprek in over jouw toekomst binnen Arkin of solliciteer direct op een van de vacatures bij Novarum.