Verpleegkundige Femke en manager Marco

Voor verpleegkundigen die graag een volgende stap in hun carrière willen zetten maar nog twijfelen over de richting, is het Talent Ontwikkel Programma (afgekort TOP HBO-V) een ware uitkomst. Femke Stecher doorliep met veel plezier dit één jaar durende oriëntatieprogramma van Arkin en ontdekte welke richting bij haar past: “Ik heb inmiddels gesolliciteerd voor de masteropleiding tot verpleegkundig specialist ggz”, vertelt ze dolenthousiast. Marco Roestenberg – destijds haar manager – heeft haar op TOP HBO-V gewezen. Daarover zegt hij: “Dit is écht leuk om mee te maken. Want ik heb haar op dit programma gewezen omdat ik ontzettend in haar geloofde, en zie hier!”

Wanneer volgt iemand TOP HBO-V?
Voor verpleegkundigen die de ambitie hebben om een volgende stap in hun carrière te zetten, is TOP HBO-V exáct wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om de ambitie om manager te worden, de droom om meer met onderzoek te doen binnen Arkin of juist om het verlangen om te starten aan de masteropleiding tot verpleegkundig specialist ggz: in al die gevallen is TOP HBO-V ideaal. Het is een oriëntatie- en ontwikkelprogramma om erachter te komen welke mogelijkheden jij hebt binnen Arkin. “Voor mijzelf was de vraag: wil ik verpleegkundig specialist ggz worden of juist een managementfunctie krijgen?”, legt Femke uit.

Die twee verschillende kanten die Femke interessant vond, verschillen enorm van elkaar. “Zowel wanneer ik voor de kant van verpleegkundig specialist ggz zou gaan als wanneer ik voor een managementfunctie zou kiezen, zou ik enorm veel leren en écht de verdieping ingaan”, vertelt ze. “Allebei zijn het prachtige mogelijkheden om door te groeien, alleen op een totaal ander vlak.” En juist omdat ze niet wist wat het best bij haar zou passen, besloot ze TOP HBO-V te doen om dáár achter te komen.

Femkes loopbaan binnen Arkin
Acht jaar geleden kwam Femke bij Arkin in dienst: “Ik begon bij Arkin als leerling hbo-v. Dus ik volgde mijn hbo-opleiding binnen Arkin.” Na het afronden van haar opleiding werkte ze vijf jaar als verpleegkundige bij het ACT (Assertive Community Treatment). Daar was ze zelfs een tijdje coördinator van een team. Over die tijd vertelt ze openhartig: “Dat is de eerste keer dat ik mijzelf afvroeg of een managementfunctie misschien iets voor mij zou zijn. Maar er waren ook andere functies – zoals die van verpleegkundig specialist ggz – die mijn aandacht trokken. Ik vond het spannend om te kiezen tussen twee totaal verschillende dingen.” En hoewel TOP HBO-V geen volgende stap an sich is, geeft het verpleegkundigen wél een extra duwtje in de rug om een volgende stap in hun carrière te zetten. “Het is zo waardevol om alle opties die je hebt eerst uitgebreid te mogen onderzoeken”, verkondigt Femke voldaan.

Hoe ziet TOP HBO-V eruit?
Tijdens het TOP HBO-V jaar krijgen deelnemers de mogelijkheid om aan veel functies binnen Arkin te ‘snuffelen’, zoals Femke dat noemt. Dus voordat je uiteindelijk een keuze maakt, heb je al veel meer weet van wat die keuze precies inhoudt. “Voor TOP HBO-V krijg je vier uur per week”, vertelt ze. “Daar zitten een paar meeloopdagen bij, bijvoorbeeld met verpleegkundig specialisten ggz en managers. En verder werk je tijdens je TOP HBO-V jaar aan een verbeteropdracht.” Over die verbeteropdracht zegt ze het volgende: “Je gaat dan middels projectmanagement iets binnen de organisatie verbeteren. Mijn opdracht was om de somatische screenings bij het ACT2 beter te laten verlopen. Want die liepen destijds niet zo goed.” Tijdens die verbeteropdracht krijgen TOP HBO-V’ers ook les in projectmanagement: “Je leert dan hoe je een idee uit kan werken tot een mooi plan en dat uiteindelijk ook kan uitvoeren.” Femke vult aan: “Naast dat je je tijdens dit jaar oriënteert en ziet wat er binnen Arkin allemaal mogelijk is, ontwikkel je jezelf enorm op persoonlijk en professioneel vlak.”

Wat heeft TOP HBO-V voor Femke betekend?
Het was voor Femke al vrij snel tijdens het jaar TOP HBO-V duidelijk wat ze wilde: “Daar ben ik achter gekomen door de meeloopdagen en door alle vragen die ik op die meeloopdagen mocht stellen.” Tijdens dit enerverende jaar kreeg Femke zelfs de kans om een hele dag een verpleegkundig specialist ggz te volgen en schaduwen. “Toen kwam ik erachter dat deze functie heel divers en diepgaand is, en dat pakte me gewoon meteen.” Femke besloot op dat moment dan ook dat ze de kant van verpleegkundig specialist ggz op zou gaan.

Wat doet een verpleegkundig specialist ggz?
“Een verpleegkundig specialist ggz is verpleegkundige, maar ook regiebehandelaar. Dus een verpleegkundig specialist ggz is vooral beslissingsbevoegder dan een verpleegkundige.” Femke legt uit dat een verpleegkundig specialist ggz meer mét een psychiater of GZ-psycholoog werkt dan vóór hen. “In deze functie ben je zowel breder als dieper opgeleid. Je leert het medische en het psychiatrische met elkaar te verbinden.”

Marco’s rol in dit verhaal
Femke startte na haar opleiding hbo-v als verpleegkundige bij het ACT. Marco – toentertijd haar manager daar – merkte na een aantal jaar op dat Femke wellicht klaar was om een volgende stap in haar carrière als verpleegkundige te zetten, maar nog moest onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal waren. “Tijdens ons R&O-gesprek heb ik Femke toen gewezen op het TOP HBO-V oriëntatiejaar”, vertelt Marco trots. “Femke was gelijk geïnteresseerd.”

Zelf volgde Marco net als Femke de opleiding hbo-v binnen Arkin: “Daarna heb ik als verpleegkundige ook diverse mogelijkheden gehad om door te groeien en te leren. Zo volgde ik de SPV-opleiding en opleiding tot manager bedrijfsvoering bij Arkin.” Momenteel is hij manager bij Mentrum ambulant West.

Trots op Arkin
“Arkin biedt gewoon heel veel”, vindt Marco. “Je kunt bij ons een superinteressante en brede carrière doorlopen, en dat allemaal binnen één organisatie.” De ontwikkelmogelijkheden die Arkin medewerkers biedt, vind Marco geweldig: “Ik vind Arkin – onder andere door die ontwikkelmogelijkheden – zo’n prachtige organisatie.”

TOP HBO-V: waarom niet!?
“Als verpleegkundige bij Arkin zie ik geen enkele reden om geen TOP HBO-V te volgen”, vindt Femke. Ze legt uit: “Je gaat vier uur per week minder werken, want dan ben je bezig met TOP HBO-V. Maar die uren krijg je wél uitbetaald. Dus het kost jou niks, maar het levert je wel een heleboel op.” Of Femke TOP HBO-V aanbeveelt aan andere verpleegkundigen? “Daar zeg ik zonder twijfel ‘ja’ op!” Ook Marco is te spreken over dit oriëntatieprogramma: “Wat ik zo mooi vind aan TOP HBO-V is dat er tijdens dat jaar een soort kruisbestuiving plaatsvindt tussen allemaal verpleegkundigen van verschillende specialismen die elkaar anders nooit waren tegengekomen.”