Verpleegkundig specialist worden in de ggz?

Opleider Elfi en studente Eva vertellen wat je kunt verwachten

Arkin vroeg Elfi Rookhuizen in 2013 om de opleiding tot verpleegkundig specialist te implementeren en het nieuwe beroep binnen Arkin te positioneren. Wat kun je verwachten van de opleiding tot verpleegkundig specialist in de ggz? En welke kwaliteiten moet je daarvoor hebben? Rookhuizen en studente Eva van Geemen vertellen in een interview aan Hart voor Zorg over de opleiding.

Elfi Rookhuizen begon zeven jaar geleden met drie studenten. Nu werken er veertig verpleegkundig specialisten en volgen twintig medewerkers de masteropleiding. “Het wordt steeds belangrijker om goede verpleegkundig specialisten in te kunnen zetten”, zegt Elfi. “Zij worden opgeleid tot verpleegkundige op masterniveau en vervolgens ingezet als regiebehandelaar, waarbij ze verpleegkundige kennis combineren met medisch-psychiatrische kennis en psychologische behandeltechnieken.”

De verpleegkundig specialist heeft speciale aandacht voor de impact van een ziekte op het leven en de psychosociale gezondheid van een cliënt. “Door een herstelgerichte benadering, educatie en in te zetten op participatie stimuleert een verpleegkundig specialist de autonomie en eigen regie van patiënten.”

Wil je het hele verhaal met Elfi en Eva lezen? Klik dan hier of ga naar de website van Hart voor Zorg.