Manager Jorrit

Jorrit Hazen is manager van de Mentrum FACT-teams in Zuidoost en Diemen. Zorgverleners van FACT-teams gaan bij cliënten thuis langs. Dat noemen we ‘ambulante zorg’. Voordat Jorrit aan dit avontuur als manager begon, was hij eerst lange tijd woonbegeleider en later verpleegkundige bij HVO-Querido. In 2019 maakte hij de overstap naar Arkin: “Coördineren, regelen en overstijgend denken zijn dingen die ik al goed kon en leuk vond. Ik wilde me daar verder in ontwikkelen”, geeft hij aan. “Arkin bood mij die kans.” Bij Arkin werkte Jorrit eerst als ambulant verpleegkundige in het Mentrum FACT-team in de Jordaan. Van daaruit besloot hij om TOP HBO-V te volgen en dat leidde uiteindelijk tot zijn huidige functie als manager. TOP HBO-V bereidde hem uitstekend voor op deze nieuwe stap. Maar: “Dat verantwoordelijkheidsgevoel dat je opeens hebt als je daadwerkelijk manager bent, dat leer je pas kennen en voelen op het moment dat je zelf écht manager bent.”

Wat is TOP HBO-V?
Voor verpleegkundigen die de ambitie hebben om een volgende stap in hun carrière te zetten, is TOP HBO-V exáct wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om de ambitie om manager te worden of de droom om te starten aan een vervolgopleiding: in al die gevallen is TOP HBO-V een uitkomst. Het is een oriëntatie- en ontwikkelprogramma om erachter te komen welke mogelijkheden jij hebt binnen Arkin.

“Ik heb mij tijdens het jaar TOP HBO-V vooral gefocust op de functie van manager. Je zou je ook op andere richtingen kunnen focussen, bijvoorbeeld op de functie van verpleegkundig specialist ggz of op de master GGZ-Verpleegkunde. Maar ik wist al dat dit mijn droom was”, vertelt Jorrit. “Ik wilde tijdens mijn jaar TOP HBO-V puur toetsen of mijn ideeën over het zijn van manager aan mijn verwachtingen voldeden. En dat was zo!”, voegt hij er enthousiast aan toe.

Wat is dat eigenlijk, een goede leidinggevende?
“Het was mijn doel om een goede en fijne leidinggevende te worden. Dus ik wilde daar graag meer over leren, over wat dat eigenlijk is.” Inmiddels is Jorrit daar voor zichzelf achter: “Ik vind aandacht voor je medewerkers heel belangrijk. Maar ook enige inhoudelijke kennis kan niet ontbreken. Want je moet weten waar de mensen die je aanstuurt zich mee bezig houden. Daarnaast vind ik presentie heel belangrijk, daarmee bedoel ik dat je er écht bent voor anderen”, geeft hij aan. “Dat het niet alleen maar om het zakelijke aspect gaat. Ik wil dat mensen zich ook fijn en welkom voelen in mijn team.”

“Je weet niet hoe het is om manager te zijn totdat je het zelf écht bent”
Het meest inspirerende tijdens het jaar TOP HBO-V vond Jorrit het om met ervaren managers mee te lopen: “Je leert daardoor erg goed hoe het is om manager te worden.” Maar, geeft hij heel expliciet aan: “Dat verantwoordelijkheidsgevoel dat je opeens hebt als je daadwerkelijk manager bent, dát leer je pas kennen en voelen op het moment dat je zelf écht manager bent. Dan pas weet je volledig wat dat inhoudt.”

Mentor én collega
Aan het einde van het jaar TOP HBO-V besloot Jorrit: dit wil ik! “Marco Roestenberg was mijn begeleider en mentor tijdens TOP HBO-V. Hij heeft tegen het einde van dat jaar goed samen met mij gekeken naar eventuele vervolgstappen”, zegt hij hierover. Marco is manager van de FACT-teams in Amsterdam-West. Dat maakt dat Jorrit en Marco nu directe collega’s zijn. “We hebben momenteel een soortgelijke functie”, vertelt Jorrit met een grote lach op zijn gezicht. “En naast dat we nu directe collega’s zijn, is Marco ook nog steeds een soort mentor voor mij. Hij zit al zo lang in dit vak, ik kan hem altijd om hulp vragen”, voegt hij daar tevreden aan toe. “Eerst begeleidde Marco mij in hoe ik een goede manager kon worden, en nu sparren we samen óver het managerschap.”